Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Muž ve věku 92 let pořád vyřezává nejen realistické traktory stále stejné značky

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Důchodce ručně vyřezává zemědělské miniatury už 80 let. Celoživotní praxe je znát na dokonalém provedení detailů převážně zeleno-žlutých strojů.

Jim DeBoer by mohl sedět na zápraží a sledovat klidné dění v malém městečku Orange City, místo toho tráví hodiny v řezbářské dílně a vyřezává dřevěné miniatury. Fantastické zmenšeniny vyplňují celý jeho život, od malička přes produktivní věk vydržel tvarovat dřevěné traktory John Deere až do důchodu.

Říká se, že nutnost pohání inovace, což u energického staříka z Iowy platí stoprocentně. Stále usměvavý DeBoer se narodil v roce 1929, trpěl nedostatkem dětských hraček, proto se v brzkém věku rozhodl pokusit vytvořit vlastní. Ve 12 letech začal ručně pilovat dřevěné modely na téma zemědělské techniky, které viděl okolo sebe více než dost.

Jedna z prvních dřevěných hraček skutečně dobře kopírovala rozmetadlo na rozmetání osiva, hnojiva nebo podobných materiálů. Hospodářské vybavení potřebovalo pohon a tažný stroj, proto si vše zručný chlapec dodělal doma za prakticky nulové náklady. Nenucenou praxí si postupně zlepšoval řezbářské dovednosti, kromě zvyšování důrazu na všechny drobnosti pomalu přibývalo pohyblivých částí, až vznikly brilantní kopie opravdových strojů.

Typickým příkladem šokující řemeslné zručností je rozmetadlo John Deere s lopatkami, které se otáčí pohybem vpřed. Spojení kol s lopatkami bylo pro Jima málo, tudíž přidal části odpojované dálkově. Ještě náročnější jsou sklízecí řezačky žluto-zeleného zbarvení, které mají nejvíce pohyblivých součástek. DeBoer dokonce několikrát přemýšlel o nedokončení díla kvůli složitosti cílené konstrukce.

Možná až chorobná preciznost se projevuje uvnitř i vně dřevěných hraček, po odklopení různých panelů se objevují perfektně zhotovené útroby přesně odpovídající velkým předlohám. Otáčející kola, otevírací dveře nebo výsuvné žebříky jsou samozřejmostí.

Proces návrhu jednoho modelu začíná psacím perem nad prázdným papírem. I po 80 letech nápad patří na klasický papír a teprve po grafickém mezistupni nastává pořízení materiálu a samotná realizace. Průběh tvorby doprovází milimetrové kouzlení s pilami, pilkami, pilníky a spoustou brusného papíru. V závislosti na konečném produktu Jim využívá i hřebíky či dráty, přičemž některé závěsy dveří jsou často vyrobeny z obyčejného papíru.

V roce 2019 DeBoer vlastnil na výstavce 29 traktorů, kdy každý ze sbírky zabral 80 až 100 hodin práce. Kromě tisíců hodin věnovaných jen traktorům si našel čas a prostor například na dalších sedm kombajnů, pět řezaček kukuřice, dva polní kultivátory a nespočet přívěsného vybavení. Napočítalo by se přes 40 kusů originálních napodobenin pomůcek každého spraveného zemědělce.

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Doporučujeme