Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na elektromobilech přestaneme prodělávat už brzy, věří GM

Marek Bednář
Diskuze (9)

General Motors chce nejpozději do druhé poloviny příštího roku snížit náklady na suroviny pro baterie elektromobilů o téměř 90 tisíc korun na každé auto. Zejména díky tomu, ale i z jiných důvodů věří, že v roce 2024 konečně začne elektromobily prodávat se ziskem místo ztráty.

Vydělat peníze na elektrických autech není snadné ani v roce 2023, když už ta nejstarší jsou na světě více než deset let, a ani pro giganta typu General Motors. Tento americký koncern přesto věří, že nejpozději v druhé polovině příštího roku začne elektromobily vyrábět se ziskem.

Jak toho chce dosáhnout? Podle finančního ředitele Paula Jacobsona několika cestami – vyšším objemem výroby, lepší skladbou portfolia vozidel, emisními kredity a zejména snižováním cen trakčních baterií. To poslední je přitom věc, kterou proponenti elektromobilů slibují už velmi dlouho, ale na materializaci těchto slibů svět už roky čeká.

Video se připravuje ...

Klíčové má být zvětšování výrobních kapacit v závodech na baterie, které GM vybudovalo a vede ve spolupráci s jinými firmami. To má snížit závislost výroby aut na importovaných bateriových článcích, které jsou dražší. Kromě toho má firma snížit náklady na suroviny o 4 tisíce dolarů (necelých 90 tisíc korun), ovšem jak konkrétně, Jacobson na investorské konferenci pořádané bankou Barclays neprozradil.

Na cestě k ziskovosti elektromobilů mají koncernu pomoci také emisní kredity a federální daňové kredity. Ty získávají firmy za prodej elektromobilů a mohou je přeprodávat jiným automobilkám, které v daném období neprodají dostatek elektromobilů na to, aby své flotilové emise CO2 snížily pod vládou stanovený limit. Dlouhodobě na tomto systému profituje zejména automobilka Tesla, která nic jiného než elektromobily nenabízí.

Marek Bednář
Diskuze (9)

Doporučujeme

5. 12. 2023 09:56
Re: Co asi
Co to je "pořádná elektrická kára"? :-[] To je klasický oxymoron! :-[] :-[] :-[] :no:
Avatar - kruskar
5. 12. 2023 07:05
Co asi
může člověk na takovém postu říkat? Že šlápli do ho.na, pořádnou elektrickou káru neumí vyrobit a že zůstane navždycky dražší? To by tam moc dlouho nedělal.
Avatar - Mokrous
5. 12. 2023 01:22
Věř a víra tvá tě uzdraví!
A nebo to chce trvalý přísun silných drog...
4. 12. 2023 22:18
Tak uvidíme
Tak to se začali krotit co se jejich bombastických zpráv týče. Jacobson (finanční ředitel GM) řekl, že GM sníží fixní náklady v roce 2024 na elektromobily o zhruba 20 000 dolarů na vozidlo v porovnání s 2023. A taky řekl, že v roce 2025 vyrobí minimálně milion EV. Čili za 2 roky 10x větší prodeje.
4. 12. 2023 20:51
Re: gm
Všetci rušia plány. naposledy Ford u nás dopytoval linku na výrobu bateriek do EV za niekoľko dosť miliónov a ich manažéri sa nechali počuť, že to chcú za každú cenu... Naši páni manažéri na to vybookovali celý vývoj, testovanie, nákup aj montáž na rok dopredu, a teraz im spadla brada, či budúci rok vôbec firma prežije...