Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na Nürburgringu opět hořela formule Niki Laudy (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Tentokrát se ovšem nejednalo o skutečnou nehodu, ale o rekonstrukci té, která se zde stala slavnému jezdci v roce 1976.

Záběry pocházejí z natáčení celovečerního filmu Rush. Práce na něm zahájil režisér Ron Howard již v loňském roce, kdy mimo jiné navštívil spolu s Niki Laudou i Maranello.

Ron Howard je režisérem řady úspěšných a oceněných filmů, například Zámotek (1985 – 2 Oscary), Apollo 13 (1995 – 2 Oscary, 9 nominací), Čistá duše (2001 – 4 Oscary včetně ocenění za režii), Šifra mistra Leonarda (2008), Andělé a démoni (2009).

Film pojmenovaný Rush se vrací do sezóny 1976. Právě během ní měl Niki Lauda jako mistr světa z roku 1975 těžkou nehodu, která se stala 1. srpna na Nürburgringu.

Roli Nikiho Laudy ve filmu hraje Daniel Brühl. Německý herec španělského původu si zahrál role například ve filmech Goodbye, Lenin! (2003) nebo Hanebný pancharti (2009). Jeho protějškem v roli Jamese Hunta bude Australan Chris Hemsworth, kterého diváci znají například z filmů Star Trek (2009) nebo Thor (2011).

Niki Lauda při německé Grand Prix v roce 1976 s Ferrari 312 T2 mířil rychlostí přes 240 km/h k místu nazývanému Bergwerk, ale jeho vůz se stočil doprava a narazil do plotu, od kterého se odrazil zpět na dráhu a začal hořet.

Krátce potom, co se na Ferrari objevily plameny, do něj ještě narazil Brett Lunger s vozem Surtees TS19. Lunger a Arturo Merzario byli první jezdci, kteří se snažili vytáhnout Laudu z hořícího vozu, ale právě kvůli ohni se jim to nedařilo. Lauda byl sice při vědomí, ale nemohl se vyprostit vlastními silami. Navíc při nárazu přišel o helmu.

Až díky hasícím přístrojům se podařilo snížit žár plamenů natolik, že mohl Merzario Laudovi rozepnout bezpečnostní pásy a Lunger ho za ramena vytáhl z kokpitu. Kromě těchto dvou jezdců se na záchraně Niki Laudy podíleli ještě Guy Edwards a Harald Ertl.

Niki Lauda měl po nehodě těžké popáleniny a poškozené plíce. Po převozu do nemocnice údajně dokonce dostal i poslední pomazání od katolického kněze. Lauda ovšem svým zraněním nepodlehl a již za šest týdnů stál na startu italské Grand Prix.

I přes velkou snahu se Niki Laudovi nepodařilo získat titul mistra světa za rok 1976 a v celkovém hodnocení skončil za Jamesem Huntem. Ten v této sezóně startoval s McLarenem M23-Ford a vybojoval celkem 69 bodů. Niki Lauda jich měl na konci sezóny jen o jeden méně.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
13. 4. 2012 10:02
pěkný
Jestli z toho něudělají americkej bastl podobně jako film Formule, který mě velice zklamal v kině před několika lety, tak by to mohlo být supr. Takový film tady chybí. Kdy to má být vůbec natočený?