Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je jediné existující Sbarro Super Eight. Pod zvláštní karoserií se ukrývá technika Ferrari

Jan Zajíc
Diskuze (0)

V historii firmy Sbarro najdeme spoustu pozoruhodných automobilů. Jeden z nich si teď můžete koupit.

Jestli vám jméno Sbarro nic neříká, tak vězte, že tuto švýcarskou společnost založil designér a konstruktér italského původu Francesco Zefferino Sbarro, který sice začínal jako mechanik, ale díky své fantazii se dostal až k navrhování vlastních vozů. Tím prvním byl v 60. letech prototyp elegantního kupé Filipinetti, který využíval techniku Volkswagenu Karman-Ghia.

V roce 1971 Sbarro založil vlastní společnost, jež se nejprve věnovala především výrobě replik ikonických a vzácných automobilů. Postupně však přichází s vlastními nápady. A ty často stojí za to.

Dokazuje to i příklad hatchbacku Sbarro Super Eight z roku 1984, který existuje v jediném exempláři. Pozoruhodný je už na pohled, to nejlepší se ale ukrývá pod výraznou karoserií.

Jako základ tohoto vozu totiž posloužilo Ferrari 308. Sbarro má sice kratší rozvor, ale jinak ty důležité vlastnosti zůstaly. Uprostřed je tedy umístěný osmiválcový motor o výkonu 260 koní, který přes pětistupňovou manuální převodovku pohání zadní kola.

A protože Super Eight váží jen 800 kilogramů, je jasné, že tenhle hatchback nebude pomalý. 

Jestli se vám Sbarro líbí, máte šanci ho vlastnit. Jediný vyrobený kus je na prodej v Belgii. Cenu bohužel neznáme, je na vyžádání, ale laciný tento unikát jistě nebude. Auto navíc vypadá, že je ve velmi dobrém stavu.

A mimochodem, před Super Eight Sbarro postavil velice podobné auto jménem Super Twelve. To však poháněl dvanáctiválec vytvořený ze dvou šestiválců z motocyklu Kawasaki Z1300. To jen abyste měli představu, jak správně praštěné nápady Franco Sbarro má.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme