Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je nádherný Indian Four. Jezdil na něm Steve McQueen

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Nehledáte náhodou stylovou klasickou motorku? Tahle by se vám mohla líbit. A navíc je "s příběhem".

Nádherný Indian Four z roku 1940 totiž patřil legendárními americkému herci, ale také závodníkovi a "petrolheadovi" Stevu McQueenovi.

Ale postupně: Four je motocykl, který americká společnost Indian Motocycle Company vyráběla v letech 1928 až 1942 a o jehož pohon se staral čtyřdobý řadový čtyřválec o objemu téměř 1,3 litru.

Jak se tento konkrétní stroj dostal k McQueenovi, bohužel nevíme. U herce je navíc situace o to složitější, že jako velký benzinový nadšenec za svého života nasbíral více než 100 zajímavých aut a motorek. Více informací prodejce přidává k osudu motocyklu po McQueenově smrti v roce 1980.

Hercova rodina o čtyři léta později vozidla nabídla v aukci a Indian Four se v listopadu 1984 v Las vegas jako položka číslo 592 stal součástí sbírky Gene Harveyho. McQueenova manželka prý tehdy také potvrdila, že Steve na Indianu jezdil rád a často.

Motorka každopádně byla ve stavu započaté renovace s motorem mimo rám. Four v dalších letech měnil majitele, až v roce 2013 skončil v kolekci LaQuay. A také podstoupil kompletní renovaci.

V roce 2017 mašina opustila Spojené státy americké a nyní je na prodej v Belgii. Současný majitel za ni žádá 170.000 eur, což je v přepočtu asi 4,17 milionu korun. Nový vlastník k ní dostane také dokumentaci a potvrzení, že patřila slavnému herci.

O pohon se stará řadový čtyřválec o výkonu 29 kW, spojený s třístupňovou převodovkou. Stroj stojí na 16palcových kolech a na tachometru má 14.480 km.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - kari.laz
15. 2. 2022 12:44
Nádhera
Jeden z těch kousků, co by si klidně člověk postavil do obýváku a koukal na to místo televize.