Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Steve McQueen měl rád i motorky. Na prodej je jeho Husqvarna 250 Cross

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Slavný americký herec a závodník Steve McQueen to vedle volantu uměl i s řídítky a vlastnil velkou sbírku motocyklů. Zvláštní slabost měl pro terénní stroje a jeden z nich zařadila do své aukce společnost Bonhams.

Steve McQueen se na stříbrném plátně proslavil jako pistolník Vin ve westernu Sedm statečných, ale pro milovníky vůně benzinu bude nejspíš již navždy spojen především s postavami závodníka Michaela Delaneyho z filmu Le Mans nebo poručíkem Frankem Bullitem ze stejnojmenné detektivky, u nás uváděné pod názvem Bullittův případ.

Nadšení Steva McQueena pro automobily se přitom promítlo i do několika dalších filmů a podobné je to i s jeho vášní pro motocykly, což velmi dobře dokumentuje slavný skok s motocyklem Triumph TT Special 650 ve filmu Velký útěk z roku 1963.

Právě v tomto filmu vlastně naplno odhalil své nadšení pro motocykly, které sbíral a rovněž na nich i závodil. Sbírka, kterou shromáždil během svého života, čítala přes stovku motocyklů. Za úspěchy, jichž dosáhla především v terénních závodech na severoamerické půdě, pak byl v roce 1999 uveden do Motocyklové síně slávy AMA (American Motorcyclist Association).

Vedle vlastní sbírky a účasti v závodech je pak nádherným důkazem nadšení Steva McQueena pro motocykly i celovečerní dokument o motocyklových závodech On Any Sunday z roku 1971, na němž se podílel jako producent a herec.

Steve McQueen se v tomto filmu proháněl na motokrosovém stroji Husqvarna 400 z roku 1970. Ten byl přitom jen jedním z řady motocyklů značky švédské značky, které vlastnil a sedlal. Dalším z nich byla jen o rok mladší a velmi podobná Husqvarna 250 Cross, kterou nyní ve své aukci nabízí společnost Bonhams.

Husqvarna 250 Cross z roku 1971 je typickým představitelem tehdejší konstrukční školy závodních motokrosových strojů. V jednoduchém trubkovém rámu je usazen vzduchem chlazený dvoutaktní jednoválec, který roztáčí zadní kolo prostřednictvím čtyřstupňové převodovky.

Tento konkrétní exemplář pořídil Steve McQueen prostřednictvím své společnosti Solar Productions, což je potvrzeno dobovými dokumenty s čísly rámu i motoru odpovídajícími motocyklu. Ten se pak údajně měl mihnout i ve zmiňovaném snímku On Any Sunday.

Do dnešních dnů se tento motokrosový závodní speciál značky Husqvarna dochoval ve velmi dobré kondici, za což vděčí pravidelné péči a je schopen okamžitě vyrazit do terénu. S ohledem na prokazatelné spojení se Stevem McQueenem se očekává, že tato dvěstěpadesátka bude během aukce, pořádané společnosti Bonhams 24. ledna 2019 v Las Vegas, vydražena za 50.000 až 60.000 amerických dolarů (zhruba 1.100.000 až 1.400.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Doporučujeme

7. 1. 2019 11:23
Re: Brzda a řazení
:-!
7. 1. 2019 11:06
Re: Brzda a řazení
:-)
5. 1. 2019 12:37
Brzda a řazení
Uff, dívám se blbě nebo fakt má ta motorka zadní brzdu vlevo a řazení vpravo ?
To vidím poprvé v životě :*)

EDIT: koukám na další fotky jiných ročníků a do roku 1972 fakt měli ty pedály obráceně. To muselo být dobře na palici !!