Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je tatrovka po nacistických hlavounech. Jezdil v ní i Reinhard Heydrich

Jan Zajíc
Diskuze (2)

V Německu jsme na prodej našli tatrovku se zajímavým příběhem, zvlášť ve vztahu k českým zemím.

Jde totiž o Tatru 57 B, jejímž prvním majitelem byl německý ministr zahraničí a od roku 1939 říšský protektor Protektorátu Čechy a Morava Konstantin von Neurath.

Po něm pak "Hadimršku" podědil zastupující protektor Reinhard Heydrich. A po jeho smrti vozidlo údajně používali také Kurt Daluege a Wilhelm Frick. Že tatrovku využívali nacističtí pohlaváři, potvrzuje dokumentace, která k vozu patří.

Automobil je podle prodejce v naprosto originálním stavu a není schopen jízdy. Nový majitel však dostane také řadu náhradních dílů - třeba jiný motor nebo převodovku.

Stavem však Tatra rozhodně neohromí, naopak vypadá docela žalostně. Její renovace jistě nebude snadná. Ani levná.

Za kolik je vůz k mání, bohužel nevíme. Prodejce čeká na zajímavé nabídky, případně se nebrání výměně za jiné stroje z období druhé světové války.

Pro připomenutí, Tatra 57 B představuje druhou modernizaci tatrovky 57, pro níž se vžila přezdívka "Hadimrška". Objevila se na podzim 1938. Objem motoru narostl na 1256 cm3 a výkon na 18 kW (25 k). Auto se dokázalo rozjet na 90 km/h při asi desetilitrové spotřebě.

„Béčko“ poznáme od předchozího typu A spolehlivě a takřka stoprocentně díky umístění volantu, mělo již levostranné řízení.

Kopřivnice se totiž po Mnichovské dohodě ocitla najednou na území Třetí říše, kde se jezdilo vpravo.

Přechod na jízdu vpravo ovšem schválil i československý parlament, měla platit od května 1939. Dějiny šly ale trochu rychleji. V máji toho roku se u nás jezdilo po pravé straně silnice již měsíc a půl, jenže stát už se nejmenoval Československo.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Ada je zase tady
23. 10. 2020 16:17
se s těmi
vojenskými vrahy nacistické éry neposente! :no:
Avatar - narona
13. 9. 2020 14:25
"Lidová" tatra a Heydrich
se divim že to jde dohromady :-[] Jak kdyby dneska jezdil oktávkou...