Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na tento "übersedan" ze začátku 90. let už se skoro zapomnělo. Jeden hezký kousek je k mání

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Když se řekne "velký sportovní übersedan" možná si jako první představíte BMW řady 7 v nějaké výkonné verzi. Víte ale, že takové auto měl kdysi v nabídce i Opel?

Řeč je o jedné speciální variantě druhé generace modelu Senator, což je 4845 milimetrů dlouhý sedan, který se vyráběl v letech 1987 až 1993.

Výkonné provedení vzniklo v roce 1990 díky zapojení společnosti Irmscher. Ta je známým německým úpravcem, kterého proslavila právě pravidelná spolupráce s Opelem. A to i na poli motorsportu.

Výsledkem této kooperace byl v případě druhé generace Senatoru vůz se čtyřlitrovým řadovým šestiválcem poskytujícím nejvyšší výkon 200 kW při 5800 ot./min a maximální točivý moment 395 N.m při 3300 min-1. Sedan s pohonem zadních kol byl k dispozici s pětistupňovou manuální, nebo čtyřstupňovou automatickou převodovkou. Opel uváděl nejvyšší rychlost 255 km/h a zrychlení z klidu na stovku za 6,5 sekundy.

"Irmscher Senator" dostal zřejmě i upravený podvozek, v interiéru pak zaujmou zejména výrazně sportovně tvarovaná a elektricky nastavitelná sedadla Recaro. A protože Senator byl luxusním sedanem, nechybí na tehdejší dobu bohatá výbava. Ta zahrnovala například i vyhřívaná sedadla.

Sportovně laděných Senatorů určitě nevzniklo moc, i proto není divu, že se na tento sedan tak trochu pozapomnělo. Nám zajímavý vůz připomnělo objevení  inzerátu s jedním exemplářem na prodej.

Třicet let staré auto s fialovou metalízou má sice za sebou nějakých 193 tisíc kilometrů, ale minimálně na fotkách působí zachovale. Podle prodejce navíc motor v 85 tisících km prošel generálkou. Řadový šestiválec je v tomto případě spojen s automatickou převodovkou. A ta je prý nová, vyměněna byla po 159 tisících km.

Neokoukaný Opel Senator ve verzi Irmscher je k mání za 39.900 eur, tedy za v přepočtu asi jeden milion korun.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - wakantanka
28. 8. 2021 09:57
Re: ...
To je ale o generáciu novšie auto