Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Naftová Honda Civic chce do guinnessovky

Michal Fokt
Diskuze (33)
Civic Tourer s motorem 1.6 i-DTEC se vydal na "ekorallye" po 24 evropských zemích s cílem zapsat se do Guinnessovy knihy rekordů. Projede i Českem.

Aktuální generace Hondy Civic se činí. Zatímco sportovní verze Type R řádí na Nürburgringu, ekonomická naftová motorizace 1.6 i-DTEC zase... jezdí za málo. Tento motor už jsme vyzkoušeli v modelech Civic a CR-V a v obou případech přesvědčil svou úsporností. Patrně nejen nás, protože se Honda, povzbuzena pozitivními reakcemi na nízkou spotřebu šestnáctistovky s 88 kW a 300 N.m, rozhodla zapsat ji do Guinnessovy knihy rekordů.

Kombi Civic Tourer tak vyrazilo na téměř čtrnáctitisícovou cestu přes 24 sousedících evropských zemí s cílem stát se nejúspornějším autem, jemuž se něco takového podařilo. Za volantem sériového, neupraveného modelu, což je před a po jízdě prověřeno nezávislým odborníkem, se střídají zhruba každých 592 km, v souladu s regulemi Guinnessovy knihy, dva řidiči, zaměstnanci evropského výzkumného a vývojového centra Hondy Fergal McGrath a Julian Warren.

Na své cestě projede Civic Tourer i Českem, konkrétně tedy Slezskem a Moravou - v rámci 10. dne cesty, jenž připadá na tuto středu 10.6., kdy je v plánu "natočit" 758 km přes Polsko, Českou republiku, Slovensko, Rakousko a Maďarsko, pojede přes Ostravu, Olomouc, Brno a Lanžhot. A my budeme u toho, se stejným autem budeme Civic Tourer po Česku doprovázet, takže zjistíte, v jakém se jede tempu a kolik nám to "žralo", což budeme moci následně porovnat s konečnými výsledky akce s pracovním názvem Honda Civic Tourer Eco Record.

Zapsat se do Guinnessovy knihy rekordů ve spotřebě znamená pokořit Volkswagen Passat TDI, jenž v roce 2013 projel 48 amerických států s průměrnou spotřebou 3,016 l na 100 km.

Michal Fokt
Diskuze (33)
Avatar - TeeJay
9. 6. 2015 16:08
Re: Technika dobrá, ale design šílený...
Se 190 v Civicu možná budeš mít problém, to je bez diskuze. Já mám 185 a jsem naprosto v pohodě, akorát trošku zavazí ve výhledu zpětné zrcátko.
Avatar - TeeJay
9. 6. 2015 16:06
Re: Podmínky
Souhlasím s tebou, já ale vycházím z toho, že trasa ekojízdy se bude vyhýbat městům, co to půjde, tudíž bude těch 80 stačit, protože to nepokazíš v obci. Jinak souhlasím, že mít průměr 63, to je slušný kalup, máme na autě dlouhodobou kolem 55.
Avatar - TeeJay
9. 6. 2015 16:02
Re: To jsem..
Doufám, žes moc netrpěl. ;-)
9. 6. 2015 12:42
Re: Podmínky
Heh, a to když zmíním své spotřeby, tak každý tvrdí, že musím brzdit snad i traktory :-) Pochopitelně to neznamená, že jedu 65-70 pořád, za každých okolností. To je rychlost, ke které jsem "konvergoval", pokud to dovolil provoz, charakter trati (nepoletím 70 v obci někam, kam nevidím a může tam někdo vběhnout...). V mnoha městech se přes 65 ani jet nedá, i když tady na severu Moravy to nebývá až takový problém (často čtyřproudé silnice).
9. 6. 2015 10:31
Re: Podmínky
Přes město 70? Jsi dobytek...

U Příbora je cca 500m rychlostní silnice, jen tak mimochodem. Z F-M do Fryčovic pak 6km...

S průměrnými rychlostmi máš jinak pravdu.