Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nástupce Volva XC90 má datum premiéry! EX90 bude nejbezpečnější Volvo historie

Filip Melich
Diskuze (5)

Volvo potvrdilo datum premiéry nového modelu EX90. Elektrické SUV časem nahradí stávající model XC90 a stane se nejbezpečnějším Volvem historie.

Volvo nám dává první náhled na nástupce modelu XC90, avšak místo vzhledu auta se zaměřuje na jeho bezpečnost. Prezentaci vedl nový šéf značky, který do funkce nastoupil v březnu letošního roku, Jim Rowan. V ní uvedl, že jízdní asistenty ve voze, jehož jméno bylo potvrzeno jako EX90, budou nejvyspělejší, jaké kdy značka uvedla. Jejich funkčnost bude založena na senzoru LiDAR umístěném v přední části vozu. Výsledkem má být snížení vážných zranění či úmrtí o 20 % a o 9 % má být snížen počet nehod.

LiDAR pomáhá autu vytvořit si představu o světě kolem sebe pomocí laseru, přičemž senzor bude ve Volvu EX90 umístěn u střechy. Elektrické SUV si bude také pomáhat šestnácti ultrazvukovými senzory, osmi kamerami a pěti radary. Výhoda LiDARu je, že na rozdíl od kamer a podobných zařízení není závislý na světelných podmínkách. Podle Rowana navíc dohlédne do vzdálenosti 250 metrů před vůz.

Video se připravuje ...

EX90 bude prvním modelem Volva, který bude senzorem LiDAR vybaven, ale rozhodně ne posledním. Postupně se rozšíří také do dalších modelů značky a ve výsledku se stane součástí systému Volvo Ride Pilot, který švédským vozům umožní autonomní jízdu na úrovni 3.

Kromě pohledu na okolní svět bude Volvo EX90 sledovat také svůj vnitřek, konkrétně řidiče. Systém Driver Understanding bude prostřednictvím dvojice kamer a kapacitního volantu kontrolovat, jestli řidič není unavený nebo nepozorný. Pokud řidič usne nebo ze zdravotních důvodů přestane být schopen pokračovat v jízdě, systém auto zastaví a zavolá pomoc.

Díky důrazu na hlídání řidiče a okolí vozu má být EX90 nejbezpečnějším Volvem historie. Kromě náznaku tvaru karoserie novinky nám prezentace značky nedala moc jasnou představu o vzhledu vozu. Napovědět možná mohou snímky údajně pocházející z patentového úřadu, o nichž jsme psali nedávno a najdete je i v galerii tohoto článku.

Premiéra Volva EX90 byla potvrzena na 9. listopadu letošního roku. Přestože se jedná o nástupce modelu XC90, stávající SUV se spalovacími motory pod kapotou se ještě do důchodu nechystá. Volvo plánuje oba modely nějakou dobu prodávat zároveň a dokonce dopřát XC90 facelift.

Filip Melich
Diskuze (5)

Doporučujeme

26. 9. 2022 12:14
Kdo nejezdí,
nebourá. Vůz bude bezpečně uložen v servisu. Snad nespadne na opraváře a nezhorší statistiku…
Avatar - WinDiesel
26. 9. 2022 10:37
Re: Realita?
realita bude čínská

Volvo se momentálně nachází na posledních pozicích v řebříčcích spolehlivosti

tomu bude odpovídat i bezpečnost, nemůžete mít silně poruchové a přesto zcela bezpečné auto
26. 9. 2022 02:16
Nejlepsi ie preskocit clanek
A nejlepsi na cele veci je, ze titulek slibuje datum, takze klepnu a rychle se jdu podivat na posledni odstavec, protoze clickbait … a vono fakt jo, je to v poslednim odstavci :-!

Se pak muzete divit, ze vam nechci platit za subscription, ikdyz financne je mi to jedno, platim toho hromadu vsude mozne. Za 200 korun si dam v londyne, kde ziju, jedno pivo a kousek … takze asi tak
25. 9. 2022 17:03
Ta auta stárnou
Zase mají o jeden radar více.
25. 9. 2022 12:35
Realita?
"EX90 bude nejbezpečnější Volvo historie" - na papieri. Ale aká je realita čínskej "kvality"?