Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Navigace od Googlu poslala lidi na objížďku pouští. Internetový gigant se omluvil

Marek Bednář
Diskuze (11)

Slepá důvěra v navigaci a v to, že ostatní řidiči ví, kam jedou, se může vymstít. Znova se o tom přesvědčily desítky amerických řidičů na trase mezi Las Vegas a Los Angeles.

Že Mapy Google mohou leckdy být offroadovou navigací nejen v divočině Balkáně, ale i uprostřed civilizace, se přesvědčila skupina kalifornských řidičů při cestě z Las Vegas zpátky na pobřeží. Navigační aplikace je totiž vedla na objížďku, na kterou ale jejich vozy nebyly stavěné – byla to nezpevněná cesta, sjízdná pouze terénním vozem.

Navigace řidiče vedla objížďkou, protože vyhodnotila písečnou bouři nedaleko dálnice I-15, po které chtěli jet, jako nebezpečí. A vskutku, na dálnici ten den, 19. listopadu, došlo k několika nehodám a byla nějakou dobu uzavřena.

Shelby Easlerová patřila k lidem, kteří ten den nastavili navigaci z Las Vegas do domovské Kalifornie – a vyrazila právě po navržené objížďce. Na té se ale z asfaltové komunikace napřed stala štěrková cesta a pak hrbolatá stezka pro offroady. Seděla sice v SUV značky Toyota, ovšem jeho schopnosti nestačily.

Video se připravuje ...

„Nikdo se neotáčel, takže jsme si mysleli, že to někam vede,“ cituje Easlerovou web novin Washington Post. Cesta ale vedla jen dál do pouště a až později se k nim od řidičů vpředu dostala zpráva, že dále je cesta stržená vodou a nedá se projet.

„Nakonec jsme se otočili, narazili jsme do křoví, pak do dalšího křoví, do kamene a nakonec do kaktusu,“ vypovídá řidička. „A potom jsme čekali, než to stejné udělají všichni ostatní,“ dodává. Na stezce se totiž vytvořila kolona řidičů, kteří, stejně jako Easlerová, nejprve věřili navigaci a později jeli s davem.

Neplánovaný výlet terénem ovšem znamenal pro toyotu několik šrámů včetně roztrhané pneumatiky. Na té vůz dojel na nejbližší benzinku, kde Easlerová vozu zavolala odtah a sobě taxíka zpátky do Las Vegas; domů do Kalifornie nakonec letěla letadlem. Na voze bylo podle jejích slov poškození za několik tisíc dolarů.

Internetový gigant Google nenechal trable bez odezvy. „Omlouváme se za to, co se stalo o uplynulém víkendu, a potvrzujeme, že už nebudeme řidiče na trase mezi Las Vegas a Los Angeles navádět po úzkých cestičkách podél dálnice I-15,“ uvedl mluvčí firmy.

Po nedávném případě rozvozce jídla, který s Toyotou Camry skončil v rybníce, protože věřil navigaci, je to další z řady případů, které ukazují, že navigace je sice dobrý sluha, ale vždy je třeba k jejím pokynům přistupovat s vlastním selským rozumem.

Marek Bednář
Diskuze (11)

Doporučujeme

6. 12. 2023 22:47
Re: Ráj pro ty chudé duchem ...
Navigace ma obcas takove hezke zkratky, taky jsem to zazil. Letos v Portugalsku mne treba privedla do mista kde uz to fakt osobakem neslo, max tak na nejake 4kolce ci pesky. Jako na potvoru to bylo za tmy v miste kde se nedalo otocit a dost v krpalu. No nasran jsem byl docela dost, takze couvat. Chudak spojka, dostala zahul. A povrch se ruzne stridal, od asfaltu na zacatlu, pres sotolinu, po asfalt, sotolinu az do tohoto mista se zamkovkou ci podobnou dlazbou.
Prujezdnost cest je treba brat s rezervou. Zaznamenal jsem i jeden pripad, kde to byl asfalt, navigace to hlasila jako prujezdne, ale cestou tam byla znacka slepe. No riskl jsem to. Zkuncil jsem ve vesnicce, kde pak cesta pokracovala schody :D. Opet to bylo v kopci, jel jsem jako na potvoru s vozikem (nastesti relativne prazdnym), takze jsem jej musel odpojit, rucne otocit a pak otocit auto, zapojit a jet zpet. Proste takova sranda Tomtom zkratka. Je treba byt leckdy byt na pozoru pri prujezdu, kdyz jsou to malickate okresky ci polni cesty.
6. 12. 2023 07:28
Re: Ráj pro ty chudé duchem ...
Souhlasím, s podobným problémem jsem se obecně potýkal na severu Skandinávie. Nebýt tam autem se vzduchovým podvozkem s možností zvýšit světlou výšku, tak jsem některé cesty neprojel.
A to mi to ukazovalo v zásadě hlavní cesty. Asi největší překvapení mě čekalo za Altou v Norsku, kde na úseku cca 200m byly dvě značky oznamující nerovnosti na cestě a následně jsem sjel do šotolinového oraniště, v něm pak pokračoval několik km.

Takže chápu, že to může být matoucí, obecně jsem vyměnil používání Google maps za Mapy.cz, pokud se pohybuji po ČR. Jsou tam čerstvější informace a rychleji reagují na změny a stavební práce na cestách, uzavírky atp.
Avatar - 3_diamanty
5. 12. 2023 18:36
Ludska hlupost a vesmir su nekonecne
Len s tym vesmirom som si nie celkom isty....

A. Einstein
Avatar - Seeloewe
5. 12. 2023 16:01
Re: Re: Re: Ráj pro ty chudé duchem ...
Tak asi nepatříte mezi ty "chudé duchem", o kterých mluvím. :*) Za mě je prostě člověk, který jede po stále se horšící cestě dál a dál až do bodu, kdy se něco stane nebo poškodí/zničí auto, protože přece navigace ukázala, že tam má jet, jednoduše hloupý. A místo, aby Ti lidé uznali, že udělali hloupost, obviňují dodavatele aplikace/mapových podkladů.
5. 12. 2023 14:32
Re: Re: Re: Ráj pro ty chudé duchem ...
Tak ja pri pochybnostiach zvyknem zastavit a pozriet sa poriadne do mapy kde som a kam ma navigacia vedie