Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nechcete si koupit slavnou automobilovou značku? Jedna je teď k mání

David Bureš
Diskuze (0)

V Číně historické značky milují, a tak bychom se nedivili, kdyby se zájemce o jednu nyní nabízenou našel a úspěšně ji oživil.

Cord byla americká značka luxusních automobilů, spadající pod společnost Auburn, fungující v třicátých letech minulého století. Proslula svými inovacemi, v roce 1937 však zkrachovala. Před třemi lety se objevily zprávy, že by Cord mohl být oživen, plány nicméně dodnes nevyšly. Realizovat je ale nyní můžete klidně vy.

Práva na použití značky Cord jsou totiž nyní k dispozici. Budou se dražit na aukci společnosti Worldwide Auctioneers, která se koná 30. a 31. srpna v americkém městě Auburn ve státě Indiana.

Nový majitel konkrétně může získat ochrannou známku, licenční a výrobní práva na značku Cord. Kupující může nabídnout licenci na značku Cord pro automobily a díly, stejně jako na oblečení nebo hračky.

Do jakých výšin se cena za značku Cord může vyšplhat, není v tuto chvíli jasné. Ve své době byl sice Cord slavný pro své inovátorství, dnes už je ale pozapomenutým výrobcem, tedy aspoň mimo domovské USA, a tak je otázkou, zda může v dnešní době zaujmout. Na druhou stranu třeba Číňané milují historické značky, a tak by tam by mohl prorazit.

Značka Cord vznikla v roce 1929, jakožto součást firmy Auburn Automobile Company, do níž tehdy spadaly též značky Auburn a Duesenberg. Jednalo se o luxusně orientovanou automobilku, která proslula svým inovátorstvím. Model L-29 využil v roce 1929 jako první americké auto pohon na přední nápravy, Cord 810 zase v roce 1935 jako první výklopné světlomety, které se staly běžné až v šedesátých letech.

Inovace ale měly negativní vliv na spolehlivost, kvůli níž o vozy Cord postupně klesal zájem. V roce 1937 tak byla výroba ukončena. O tři roky později techniku Cordu 812 využily automobilky Hupmobile a Graham-Paige, úspěšný návrat to ale moc nebyl. Cord tak zůstal historií. Před třemi lety se sice objevily zprávy o možné renesanci, značka Cord měla začít stavět repliky svých originálních aut. Dosud k tomu ale nedošlo.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme