Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejdelší auto světa mělo vířivku i heliport. Po letech chátrání ožije

Jan Zajíc
Diskuze (1)

V roce 1992 jistý Jay Ohrberg světu ukázal nejdelší auto na světě. Absurdně dlouhá limuzína si však paradoxně užila jen krátkou dobu slávy.

Ohrberg je zajímavá postava, obrovský automobilový nadšenec si udělal jméno na vozech, která stvořil pro Hollywood. Mezi jeho výtvory patří například Ford Gran Torino ze seriálu Starsky a Hutch nebo Batmobil z filmu Batman se vrací.

Na začátku 90. let si však Ohrberg řekl, že postaví nejdelší auto na světě. A taky tak učinil. Výsledkem byla limuzína postavená na základě Cadillacu Eldorado, která měřila něco přes 30,5 metru a kterou muselo podepírat 24 kol.

Vůz dostal příznačné jméno American Dream - Americký sen.

Měl dva motory a řídit ho museli dva šoféři - volant jednoho ovládal přední kola, druhý řidič měl na starost kola zadní. Limuzína však byla vybavena také kloubem uprostřed, takže se při manévrování mohla "zlomit".

Interiér byl pojatý přesně tak velkolepě, jak čekáte. Uvnitř se ukrývalo několik samostatných "místností", dále bar nebo údajně i ložnici s plovoucí manželskou postel. Nechyběla ani vířivka, minigolf a na zádi byl dokonce funkční heliport.

Nejdelší auto planety však nečekal příjemný život. Svět se o něj přestal zajímat a limuzína začala rychle chátrat, až byl její stav vyloženě žalostný. Sice se pravidelně objevovaly zprávy, že se Americký sen dočká renovace, ale nikdy k ní nedošlo. Ani když se dostala do sbírky jednoho automobilového muzea v New Yorku.

Až teď se zdá, že se skutečně hnuly ledy. Limuzínu odkoupilo muzeum Dezerland Park Mike Dezera a slibuje, že ve spolupráci s předchozím majitelem - tedy už zmíněným newyorským muzeem Autoseum - unikát zachrání. Práce už se dokonce rozběhly, přičemž pracovníci si při opravách korozí zasaženého auta pomohli použitím dílů z jiných Cadillaců Eldorado.

Aktuálně se prý čeká na lakování, pak by se limuzína mohla opět ukázat na veřejnosti. Hotovo by mělo být příští rok na jaře. Snad se týmu povede obnovit také vířivku a heliport. Bez těchto zvláštních "prvků výbavy" by to prostě nebylo ono...

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

26. 2. 2022 18:39
Šílenost
Tak tohle je naprostá šílenost. Takové auto vidím asi poprvé. Na druhou stranu je pravda, že těch, které vzadu měly vířivku už jsem pár viděl. Právě vířivku bych si už dlouho rád koupil také. Spíš ale na zahradu než na auto. Vidím to ale spíš tak, že to ještě o nějakou dobu odložím a prvně si koupím klasický plastový bazén. Už jsem se po nějakých i díval a hodně se mi líbí ty od https://www.albixon.cz/bazeny/