Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak pokračuje příběh jediné limuzíny Škoda 120 z Anglie? Vypátrali jsme aktuálního majitele

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Nedávno jsme psali o limuzíně Škoda 120 z Velké Británie. A protože jsou možnosti sociálních sítí neomezené, článek doputoval až k současnému vlastníkovi, který nám milerád zodpověděl několik otázek.

James Goulding je fanda škodovek jako řemen. Když jsme si vyměnili prvních pár mailů, vyprofiloval jsem si ho v hlavě jako staršího chlapíka, který si před důchodem našel zálibu ve sbírání starých vozů Škoda. Jak hluboce jsem se pletl. James je sedmnáctiletý mladíček s čerstvým řidičákem, jeho záliba v mladoboleslavské značce však není o nic menší, než jsem si původně myslel.

Angličan nám zaslal fotografie všech svých škodovek. Celkem jich je devět, od starších až po novější Fabii a Felicii. Všechny si je můžete prohlédnout v přiložené galerii. Suverénně nejzajímavějším kouskem je ale jednoznačně limuzína ze Škody 120.

Již v úvodním článku jsme vás informovali, že unikátní projekt vznikl pod křídly tamního prodejce Fortune Auto Sales z města Grays v Essexu v osmdesátých letech. Dealer se tehdy rozhodl pro stavbu limuzíny z havarovaného auta. James upřesňuje, že ve skutečnosti šlo o dva bourané vozy.

Tvůrci tehdy karoserii protáhli, přidali jeden pár dveří a vyztužili skelet. Došlo také na úpravy brzdového systému, spojky a některých dalších částí. Až později přišla řada na pohonnou jednotku, kdy původní agregát v útrobách nahradila modernější třináctistovka ze Škody 130.

James je třetím majitelem limuzíny. Zakoupil ji letos a jak sám říká, určitě si ji chce ponechat na hodně, hodně dlouhou dobu. Uvádí, že s vozem nejezdí, určen je výhradně na automobilové akce a nejrůznější historické události. Nepustil se také do žádných zásadních úprav, vše zůstává v původním stavu. Přiznal jen, že se brzy chystá nahradit originální nálepky, na kterých už jsou roky přeci jen znát.

Samozřejmě jsme chtěli vědět i nějaké pikantnosti. James uvedl, že limuzína se několikrát objevila v britských automobilových magazínech, ty však zatím nesehnal. Prozradil nám, že prodloužená Škoda 120 vozila dívky bulvárního plátku The Sun na jedné soukromé akci tohoto listu. Jednalo se o tzv. Page 3 girls, šlo o tváře známé ze třetí strany deníku, na které se zpravidla objevovaly... s minimálním množstvím oblečení.

James se dále doslechl, že vůz svého času i hodně najezdil. Do České republiky vyrazil po ose dvakrát, jednou navštívil také Dánsko. U nás měl údajně převážet jednoho z českých velvyslanců, žádné další podrobnosti k tomu ale současný majitel nemá. Škoda.

Pokud chcete cestu unikátní limuzíny Škoda 120 sledovat nadále, můžete prostřednictvím instagramového účtu @JJN_215Y, který bude James pravidelně aktualizovat. A rozhodně si prohlédněte celou galerii, kde najdete i Jamesův pokojíček. Takto to vypadá u opravdu velkého fandy škodovek!

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme