Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejdražší Mercedes-Benz v inzerci je rarita. Nikdo ho ale nechce

Lukáš Volšický
Diskuze (25)

Ohromující Mercedes-Benz SLR McLaren je sám o sobě oblíbenou hračkou automobilových sběratelů, ale jen málo variant je tak exkluzivních, jako ta od divize McLaren Special Operations. Jeden z pětadvaceti vozů je teď na prodej u našich sousedů v Německu a překvapivě jej nikdo nechce.

Začátkem nového milénia to byl technologický klenot oslavující úspěšnou spolupráci značek Mercedes-Benz a McLaren. Gigantická německá automobilka tehdy měla čtyřicetiprocentní podíl ve společnosti specialistů na rychlá auta a rozhodla se vzdát hold historickému závoďáku Mercedes-Benz 300 SLR, který Sir Stirling Moss proslavil vítězstvím v legendárním vytrvalostním závodě Mille Miglia.

Mercedes-Benz SLR McLaren už je novodobou klasikou, kterou si v klimatizovaných garážích hýčkají nadšenci a sběratelé z celého světa. Luxusní cestovní kupé „Sport Leicht Rennsport“ vyvinul hlavní inženýr Gordon Murray a v letech 2003 až 2010 se vyrobilo celkem jen 2157 kusů. Všechny jsou vysoce exkluzivní, ale i tak existují varianty, o nichž můžeme mluvit jako o extrémně vzácných.

A jedna z nich je teď na prodej u našich sousedů v Německu. Je speciální edicí vyvinutou specializovanou divizí McLaren Special Operations (MSO) a vznikla v omezeném počtu pouhých 25 vozů. Největší zajímavostí je, že byla uvedena do prodeje v prosinci 2011, tedy o více než jeden rok později po oficiálním ukončení produkce. Všechna SLR od MSO navíc vznikla na již vyrobených vozech, přičemž divize zákazníkům umožnila individualizaci.

Novinkou byl modernější design s kompletně novým bodykitem, vylepšený interiér i upravená technika. Nově se SLR mohlo pochlubit modernizovaným řízením, přepracovanými komponenty podvozku a novým titanovým výfukem. MSO novým tuningem zvýšilo aerodynamický přítlak o 20 procent a odlehčilo všech pětadvacet SLR o 50 kilogramů. Zákazníci za to tehdy zaplatili 150 tisíc liber.

Video se připravuje ...

V Německu je na prodej SLR McLaren od MSO se sériovým číslem 12, který zakládá na modernější variantě 722 Edition. Automobilka ji uvedla do výroby v roce 2006 s vylepšeným kompresorem přeplňovaným osmiválcem o 478 kW (650 koních) a 820 newtonmetrech. Celkem vzniklo jen 25 kusů a všechny svým označením „722“ odkazovaly na startovní číslo vítězného vozu Stirlinga Mosse na Mille Miglia 1955.

Prodejce za si za speciální SLR McLaren s nájezdem 15.793 kilometrů žádá 2.490.000 eur, tedy bezmála 60 milionů korun podle dnešního kurzu. Na internetu jsme však zjistili, že jej postupně zlevňuje. Exkluzivní luxusní kupé je na prodej přinejmenším už od roku 2021, kdy požadovaná cena byla 2.600.000 eur. 

Realita tak ukazuje, že ne všechno exkluzivní a luxusní zboží je vysoce žádané, ale i přesto je to nejdražší Mercedes-Benz na německém inzertním serveru Mobile.de.

Lukáš Volšický
Diskuze (25)

Doporučujeme

Avatar - Mokrous
30. 7. 2023 22:35
Re: Pozorování
Ten les a hory to jistí. :yes:
Avatar - Emel
30. 7. 2023 10:16
Re: Pozorování
Já myslím, že už je to jedno... prostě informace jsou všude a lidi se musí naučit v tom žít, vybírat si. Z mého pohledu je to mnohem lepší než stav, kdy měl na informace monopol stát... dneska si můžeš přečíst BBC a třeba to konfrontovat s Al Džazírou... a pokud tě to stojí moc času a nervů, tak na to hodit bobek a jít do lesa :-)
Avatar - Mokrous
29. 7. 2023 12:52
Re: Pozorování
Už je, ale vždy může být hůř.
Avatar - Emel
29. 7. 2023 12:41
Re: Pozorování
Nemyslíš že to informační zahlcení už tu je?
Nemám strach ani z EU, ani z green dealu... ta omílaná paralela s marxismem podle mě nesedí.
Nukleární vojna, to je horší... no, musíme doufat a spoléhat na to, že tohle je jedna z těch karet, kterýma je lepší hrozit než je zahrát.
28. 7. 2023 21:19
Mercedes
To já bych ho bral, ale asi na něj mebudu mít :-)