Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Brabus 750 Bodo Buschmann je poctou zakladateli. Vznikne jen 25 kusů

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Upravený kabriolet Mercedes-AMG SL63 nabídne 750 koní a maximální rychlost 315 km/h.

Známý úpravce Brabus se pochlubil novým extrémním strojem, který ve svém názvu odkazuje na jméno zakladatele společnosti. Bodo Buschmann založil dnes celosvětově známou společnost v roce 1977, když toužil po specifické úpravě svého vozu, kterou mu však nikdo nedokázal zprostředkovat.

Kvůli požadavkům německých zákonů se spoluzakladatelem společnosti stal jeho kamarád Klaus Brackmann, jehož jméno zůstalo součástí názvu společnosti dodnes, ačkoliv později svůj podíl ve firmě Buschmannovi prodal. Brabus je totiž složením prvních tří písmen z příjmení obou zakladatelů.

Video se připravuje ...

Teď už se ale pojďme podívat na nový vůz, který je skutečně extrémní. Základem se stal nejnovější Mercedes-AMG SL63, pod jehož kapotou je standardně uložen 4,0litrový twin-turbo přeplňovaný motor V8. Ten ovšem dostal pořádnou dávku steroidů, díky čemuž nyní nabízí výkon 750 koní (552 kW) a 900 Nm točivého momentu.

Akceleraci z 0 na 100 km/h tak zvládá za 3,3 sekundy a maximální rychlost je elektronicky omezena na 315 km/h, aby nedošlo k poškození pneumatik Continental SportContact7. O přenos výkonu na kola se stará devítistupňová převodovka, Brabus High-performance výfuk se pak postará o pořádnou zvukovou kulisu.

Proměnou prošel také exteriér, který dostal řadu karbonových doplňků, včetně výplně masky, předního spoileru, nástavce prahů, zadního spoileru a difuzoru, ze kterého vystupují čtyři koncovky výfuku. Podběhy vyplňují 21“ a 22“ kovaná kola Brabus Monoblock II Evo s třípaprskovým designem. Vůz je vybaven karbon-keramickými brzdami, brzdiči Brembo a výškově nastavitelným podvozkem se sportovními pružinami Brabus a rozsahem nastavení 25 mm.

Úpravou prošla také kabina, která je nově čalouněna prošívanou černou kůží a ozdobena karbonovými dekory. Nechybí ani speciální plaketky nesoucí jméno zakladatele společnosti, zdůrazňující výjimečnost této limitované edice a připomínající rok založení.

Speciální limitovaná edice Brabus 750 Bodo Buschmann Edition bude vyrobena v počtu 25 kusů. Cena jednoho vozu by se přitom měla pohybovat kolem 336.500 eur, což je v přepočtu lehce přes 8 milionů korun.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme