Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejen Jeep. Platformu elektrického wagoneeru dostanou i maserati, alfy a dodge

Marek Bednář
Diskuze (7)

Na platformě STLA Large bude kromě Jeepu Wagoneer S a pravděpodobně Dodge Charger stát i nejméně jeden chrysler, maserati a dvě alfy romeo. Výroba aut na ní stojících bude probíhat i v Evropě.

Poodhalený Jeep Wagoneer S, který bude první velký elektromobil značky Jeep a má nabídnout dechberoucí zrychlení, bude stát na platformě STLA Large. Tuto platformu v Evropě uvidíme i u řady jiných aut koncernu Stellantis, alespoň podle britského webu Autocar.

Wagoneer S by měl být jedním z prvních aut využívajících tento technický základ, který je největší pro samonosné karoserie ze tří před pár lety odhalených platforem rodiny STLA. Nad ním stojí už jen STLA Frame, varianta s žebřinovým rámem pro pick-upy a offroady.

Podobně jako technicky příbuzná menší platforma STLA Medium je i verze Large vyvinutá primárně pro elektromobily, zvládne ale pojmout i spalovací motor s hybridním ústrojím. Vozy na ní stojící budou moci mít pohon předních, zadních i všech kol.

Video se připravuje ...

Zatímco verze STLA Medium má podpírat auta o délce 4,7–4,9 metru, jako např. příští generaci Peugeotu 3008 či Opelu Grandland, auta na STLA Large mají moci být přes 5,1 m dlouhá. Hlavní – ale nikoliv jediný – cílový trh pro ni má být Severní Amerika.

Podle koncernu projde řada evropských továren úpravami tak, aby mohly stavět auta na této platformě. Patřit k nim bude fabrika Alfy Romeo v italském Cassinu. Tato značka ji má použít pro vrcholové luxusní SUV, konkurenta BMW iX, a také pro elektrickou náhradu sedanu Giulia. Objeví se dokonce i u Maserati, a to u elektrického nástupce crossoveru Levante.

Ještě letos by se měla objevit v prodeji ve dvou automobilech – zmíněném wagoneeru S a v nějakém modelu značky Dodge, což by měl být elektrický charger, jehož letošní příchod na trh automobilka slibuje už delší dobu. Bude na ní stát také nejméně jedno auto značky Chrysler, který po nedávném konci výroby modelu 300 dnes prodává už jen stárnoucí MPV Pacifica.

Takto široké použití by ovšem nemělo znamenat, že by všechna auta jezdila stejně – platforma očividně půjde široce upravovat, bude-li možno ji používat pro sporťáky i SUV. Navíc ne ledajaká SUV ani ledajaké sporťáky – auto značky Jeep musí být schopné v terénu, model pojmenovaný Charger i vůz značky Alfa Romeo zase musí být schopnými sportovními auty.

„Chcete-li vysokovýkonné auto do zatáček i na závodní okruh, hladce jezdící luxusní auto i offroad, který se bude plazit přes kameny, pro všechno tohle jsme postavili tuhle platformu,“ nechal se slyšet Marc Issner, který vedl vývoj. Dodal, že světlá výška může být kdekoliv od 140 do 287 mm. Jak velké kompromisy to bude znamenat, zjistíme samozřejmě až při svezení.

Zákazníci Alfy Romeo, Chrysleru, Dodge, Jeepu i Maserati jsou podle něj „zapálení a velmi rozmanití“ a cíl koncernu je „vyhnout se odpovědi ‚ne‘ na jakýkoliv jejich specifický požadavek“. Nejrychlejší vozy na této platformě mají být silnější než jakýkoliv existující vůz s osmiválcem Hellcat.

Elektrosoustava bude pracovat s napětím 400 V, což v překotném vývoji elektrických aut může dnes už působit trochu zastarale. Změna na osmisetvoltový systém však bude možná. Baterie mají nabídnout kapacitu až 118 kWh, což má nejaerodynamičtějším vozům nabídnout dojezd až 800 km na jedno nabití.

Marek Bednář
Diskuze (7)

Doporučujeme

23. 1. 2024 04:40
Re: Re: Re: Elektrická Alfa Romeo Giulia?!!
Ano jako že bude někde mít rám
22. 1. 2024 23:15
Re: Re: Elektrická Alfa Romeo Giulia?!!
Jako, že bude mít nějak někde rám? No pochybuju, že bude chtít někdo Grandčíro s baterkama, ale proti gustu…
22. 1. 2024 23:13
Re: Re: Elektrická Alfa Romeo Giulia?!!
OK, rozšířil si mi obzory, ale ta je pro spalováky, ne? Pak si jí můžeš upravit výrazně lépe než tu s baterkami. “Skateboard” bude mít plochou podlahu nacpanou bateriovými články, tak bude asi těžší ho modifikovat, ne?
22. 1. 2024 20:04
Re: Re: Elektrická Alfa Romeo Giulia?!!
P.s pro off road budou mít platformu Stla frame
22. 1. 2024 19:57
Re: Re: Elektrická Alfa Romeo Giulia?!!
A co by si řekl na to že stávající platforma giorgio funguje skvěle jak v giulii tak třeba v grand Cherokee???