Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejlepší auta "záporáků“ Jamese Bonda podle Auto.cz

David Bureš
Diskuze (36)
Agent 007 musel za svoji kariéru u MI6 bojovat s mnoha soupeři. Někteří z nich měli opravdu povedená auta.


Úvod


Do českých kin na začátku příštího měsíce vstoupí nová bondovka s názvem Spectre. Její součástí bude i velkolepá automobilová honička, v níž se proti sobě postaví Aston Martin DB10 a Jaguar C-X75. Při této příležitosti jsme se rozhodli připomenout ta nejlepší auta záporáků z minulých filmů o agentovi 007.

Bondovská série včetně nadcházejícího snímku Spectre čítá celkem 24 filmů. Vedle toho vznikly ještě dva filmy s hlavním hrdinou v podobě Jamese Bonda – Casino Royale (1967) a Nikdy neříkej nikdy (1983), které však do oficiální série nepatří. Na nich totiž nepracovala produkční firma Eon Productions, která vlastní práva na filmová zpracování knížek o agentovi Jejího veličenstva.

V mnoha z minulých Bondovek hrály automobily důležitou roli, a tak nejlepší vozy padouchů bylo z čeho vybírat. Proč se zabýváme auty záporáků? To proto, že 10 nejlepších „služebních“ vozidel samotného Jamese Bonda jsme vybrali už v minulosti.

Lada 2103


8. Lada 2103

James Bond se v průběhu své aktivní kariéry britského špiona podíval i do bývalého Československa, a to ve filmu Dech života. Zde ve svém Aston Martinu V8 Vantage narazil i na zástupce Veřejné bezpečnosti v Ladě 2103, kteří se jej rozhodli zastavit. Agent 007 jim ale nedal šanci a policejní vůz rozřízl laserem.

Honička mezi Aston Martinem a československou policií a pohraniční stráží má probíhat na hranicích Slovenska s Rakouskem. Ve skutečnosti se však tyto akční scény natáčely v rakouských Alpách, u jezera Weissensee.

Ferrari F355 GTS


7. Ferrari F355 GTS

James Bond nebojoval vždy jen s muži, občas mu do cesty vstoupila i nějaká žena. V případě bondovky Goldeneye si 007 musel poradit s bývalou pilotkou sovětského letectva Xenií Navachovovou, se kterou se poprvé setkal na serpentinách nad Monte Carlem. Xenie tehdy ve svém rudém Ferrari F355 GTS vyprovokovala Bonda v ikonickém Aston Martinu DB5 k rychlejší jízdě. Po krátkém „závodu“ na krásné klikaté silničce nechal 007 Xenii vyhrát a raději zastavil, aby si užil krásnou chvilku se svojí spolujezdkyní. Až později Bond zjistil, že s Xenií bude bojovat nejen na silnici.

Alfa Romeo 159


6. Alfa Romeo 159

Automobilové honičky bývají jedním z vrcholů filmu, v případě bondovky Quantum of Solace taková akční scéna celý film rovnou otevírala. Jejím hlavním hrdinou byl bezpochyby Aston Martin DBS špiona MI6, kterému zdatně sekundovala dvojice exemplářů Alfy Romeo 159. Britské kupé ale elegantním italským sedanům zvládlo ujet, obě Alfy totiž v průběhu honičky havarovaly.

Natáčení honičky probíhalo poblíž italského jezera Lago di Garda. Na oslavu snímku Quantum of Solace se pak na britském trhu prodávala Alfa Romeo 159 v edici Limited, která se inspirovala vozy užitými ve filmu. To znamenalo černý lak, červeně lakované brzdové třmeny, 19palcová kola a snížený podvozek. Celkem bylo vyrobeno 250 exemplářů tohoto modelu poháněného turbodieselem 1.9 JTDM.

Rolls-Royce Phantom III


5. Rolls-Royce Phantom III

Milovník zlata Auric Goldfinger patří mezi nejikoničtější Bondovy protivníky, ostatně je po něm pojmenován i jeden z filmů (a výchozí novela). Tento překupník drahých kovů jezdil v opravdu stylovém vozu, Rolls-Roycu Phantom III ze třicátých let. Luxusní automobil je lakován kombinací černé a zlaté, poznávací značku tvoří kombinace AU 1, která odkazuje na chemickou značku zlata a zároveň na křestní jméno tohoto padoucha. Goldfinger často rozpouštěl zlaté cihly tak, aby tvořily některou z karosářských částí jeho Rolls-Roycu. Díky tomu zlato mohl pašovat po celé Evropě.

Jaguar C-X75


4. Jaguar C-X75

Na všechny triky Jaguaru C-X75 si musíme počkat do nadcházející bondovky Spectre. Zatím zveřejněné záběry z filmu ale naznačují opravdu velkolepou honičku v centru Říma. Té se zúčastní Aston Martin DB10 řízený Jamesem Bondem a právě Jaguar C-X75 s padouchem Hinxem za volantem.

Jaguar C-X75 byl poprvé prezentován v roce 2010 jako koncept plug-in hybridního supersportu. Měl velice unikátní pohon, pohonné ústrojí měly tvořit dvě turbíny a čtyři elektromotory. K sériové produkci C-X75 nakonec kvůli světové obchodní krizi nedošlo, vůz byl alespoň použit pro účely nového filmového trháku. Pro potřeby filmu vzniklo pět exemplářů s motorem V8 v útrobách, které navíc dostaly zesílený podvozek, aby účast na natáčení vydržely.

Mercedes-Benz 600


3. Mercedes-Benz 600

Mercedes-Benz 600 (speciálně v prodlouženém provedení Pullman) si oblíbili mnohé celebrity a politici, ve filmech má pověst automobilu záporných postav. Tento charakter nese i díky filmové sérii o agentovi Jejího veličenstva, tento vůz totiž používal Bondův úhlavní nepřítel Ernst Blofeld.

Blofeld jezdil s osmiválcovým luxusním modelem hned ve dvou filmech, V tajné službě Jejího veličenstva a Diamanty jsou věčné. Více než pět metrů dlouhý automobil byl mimo jiné vybaven pneumatickým odpružení pro perfektní komfort.

AMC Matador Coupe


2. AMC Matador Coupe

Nájemný vrah Francisco Scaramanga z Muže se zlatou pistolkou jezdil ve vcelku nenápadném vozu americké produkce, AMC Matador s karoserií kupé. Jeho specialitou však byla možnost transformace v letoun. Nebýt této funkce, Scaramanga by agentu 007, který jej pronásledoval v AMC Hornet, patrně neuprchl.

Použití hned několik vozů z produkce AMC v Muži se zlatou pistolkou bylo důležitou součástí tehdejší marketingové strategie této americké značky, která se zaměřila právě na účast ve filmech. Filmoví tvůrci původně chtěli použít letoun AVE Mizar, postavený na základech Fordu Pinto, tragická nehoda tohoto speciálu ale znamenala změnu plánů. Filmaři tak raději postavili zmenšený model létajícího auta.

Jaguar XKR


1. Jaguar XKR

Žádný z nepřátel Jamese Bonda neměl tak vybavený automobil jako Zao z bondovky Dnes neumírej. Zeleně lakovaný Jaguar XKR byl totiž vyrovnaným soupeřem pro Bondův Aston Martin Vanquish, který uměl být neviditelný. Kabriolet poháněný čtyřlitrovým osmiválcem o výkonu 276 kW byl mimo jiné vyzbrojen raketometem, minometem a kulometem, ve výbavě nechybělo ani beranidlo. I přes tuto výzbroj však XKR na Vanquish 007 nestačil.

Pro potřeby natáčení bylo vyhrazeno osm exemplářů Jaguar XKR, které byly speciálně upraveny britskou automobilkou ve spolupráci s kaskadéry. Jelikož filmová honička probíhala na ledě, byly čtyři speciály vybaveny pohonem všech kol. Tyto vozy byly postaveny na základech zkráceného šasi Fordu Explorer.

Zobrazit celý článek
David Bureš
Diskuze (36)
10. 10. 2015 20:46
Re: Docela jsem se těšil...
Aspon ze naplno priznas, ze jsi levicak.
Avatar - Jerry.Gunman
9. 10. 2015 13:40
Re: Muž se zlatou pistolkou?
Muž se zlatou pistolkou?
No jejdanáčky, není on pan redaktůrek, který jméníčko tohotle filmečku překládal, malinko ťunťoidní, neřku-li magor?

Pánové, cožpak jste ten film neviděli, že vás takováto hloupost doslova nepraští přes oči?
8-s 8-s 8-s 8-s 8-s
Avatar - Individualita
9. 10. 2015 09:38
Re: Mě spíš fascinuje
AMC se mi líbí nejvíc. Ale to pravé auto pro super evil bad guye co chtěj ovládnout svět je definitivně MB 600 :yes:
Avatar - Individualita
9. 10. 2015 09:33
Re: Mě spíš fascinuje
S Connerym to byly lepší Bondovky, s Craigem zase lepší filmy. Každopádně když blonďáček nastoupil poprvé, byl jsem velmi rozladěn ;-\
Avatar - Individualita
9. 10. 2015 09:29
Re: Tie Alfy mu sekundovali a viseli na nárazníku
>:D