Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejmenší SUV Škodovky má jméno! A už jste jej slyšeli

Stanislav Kolman
Diskuze (76)
Chystaná mladoboleslavská novinka má jméno. Ponese název jako crossover Škodovky určený výhradně pro čínské zákazníky.

Hodně se spekulovalo o tom, že se nejmenší SUV Škodovky bude jmenovat Kosmiq, což byl jeden z názvů, které si mladoboleslavská automobilka nechala v nedávné době registrovat, stejně jako Anuq nebo Eniaq. Na seznamu registrací nechybělo ani jméno Kamiq, avšak pod tímto názvem byl již představený crossover pro čínské zákazníky. Nakonec se ale právě takto bude jmenovat i novinka připravovaná pro Evropany.

Škodovka tak zůstává věrna nastolené filosofii názvů SUV se shodným úvodním a závěrečným písmenem, v tomto případě K a Q. Kamiq se tak stane nejmenším členem rodiny, jíž doplňují ještě Karoq a Kodiaq.

A kde se vlastně název Kamiq vzal? Pochází z jazyka Inuitů, obývajících sever Kanady a Grónsko. Doslova prý popisuje stav, kdy něco přirozeně a za všech okolností padne jako ulité.

Zatím toho o novince vycházející z konceptu Vision X příliš mnoho nevíme, nicméně Škoda říká, že se můžeme těšit na auto pojící agilitu a jízdní vlastnosti kompaktního vozu s klasickými přednostmi SUV. Chybět samozřejmě nebudou asistenční systémy a zcela nová simply clever řešení.

Jen dodejme, že světová premiéra Kamiqu se odehraje v březnu na ženevském autosalonu.

Stanislav Kolman
Diskuze (76)

Doporučujeme

Avatar - Emel
28. 1. 2019 16:01
Re: hmm
Jasně, jsou to spíš mezinárodní jména... kde je slovensky ia, je v češtině obvykle ie nebo e (Julia->Julie, vizia -> vize).
26. 1. 2019 00:34
Re: hmm
Octavia vpohode, Fabia je hnusné meno. Divím sa, že nepoužili na žiadny model meno Felicia. Inak je to zvláštne, myslím, že dvojhláska "ia" sa u vás bežne nepoužíva, skôr býva namiesto a písmeno e...
Každopádne Q na konci slova vyzerá cudzo, neprirodzene až nepekne, v tom majú kritici asi pravdu.
Avatar - Emel
25. 1. 2019 08:50
Re: Zaujimava je jedna vec...
Ale poslední Škodovky většinou měly dost blízký předobraz ve studii...
Kodiaq a Vision S
Scala a Vision RS
Rapid a Vision D
Superb a Vision C

Spíš bych řekl, že poslední dobou je méně studií, ze kterých pak nevznikne žádné auto... toho podle mě dřív bývalo víc.

Jinak souhlas, Scala kombi to nebude... ono ta přední světla přece nekorespondují ani se Scalou. Bude to Arona by Škoda.
Avatar - Emel
25. 1. 2019 08:44
Re: hmm
Škodovka nechce být česká, chce být světová. Ponechme stranou, jestli je to dobře.

Octavia a Fabia taky nejsou česká jména... a podle mě je tehdy Škodovka zvolila dobře. Asi není lehký vybrat jméno tak, aby fungovalo po celým světě. Kq se mi taky moc nelíbí, cpát všude q je taková variace na to cpát všude X... ale nakonec jsou i horší případy a na Kodiaqa jsem si docela zvykl.
Avatar - Emel
25. 1. 2019 08:39
Re: Na rozdiel od ACZ sme ho uz aj videli
Vidím... oba prostě mícháte dohromady dvě různá auta. Je možný že to smíchali dohromady i v AMS, ten původní článek už asi nikde není... ale člověk co o tom něco ví by na to skočit neměl.

Stejně jako Corolla jsou v různých částech světa taky různá auta.