Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejrychlejší auto světa se zřejmě pokusí překonat i rekord na Nürburgringu

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Supersport SSC Tuatara již dokázal, že umí být pořádně rychlý v přímce. Co když se mu ale do cesty postaví jeden z nejnáročnějších okruhů na světě?

Když se řekne nejrychlejší produkční auto na světě, všichni si asi vybavíme vozy značek Koenigsegg nebo Bugatti. Rekord si ale po jistých kontroverzích nakonec uhájil americký supersport SSC Tuatara, který dokázal po dvou jízdách dosáhnout (již opravdu certifikované) průměrné rychlosti 282,9 mil v hodině, což je cca 455,2 km/h.

Po úspěchu na rovné trati, na které kdysi přistávaly raketoplány, se však zdá, že Tuataru čeká podstatně náročnější zkouška. Jerod Shelby, zakladatel automobilky SSC, totiž prozradil, že má s Tuatarou v úmyslu ovládnout i čas na slavném Nürburgringu. Je však otázkou, jak dlouho to vlastně potrvá. Shelby si totiž dobře uvědomuje, že úspěch na tomhle okruhu není jen o samotném autě.

Video se připravuje ...

Jak ostatně prozradil v rozhovoru pro Muscle Cars & Trucks: „Myslím si, že to je extrémní a technicky náročná trať. Musíte mít správného řidiče, musíte mít skvělý stroj a musíte udělat spoustu testování a úprav, protože to není snadná trať.“ O úspěchu či neúspěchu na Nürburgringu zkrátka může rozhodnout každý detail.

Na dlouhých úsecích bezmála 21 kilometrů dlouhého okruhu může Tuatara těžit ze svého 5,9litrového dvakrát přeplňovaného motoru V8, který v kombinaci s palivem E85 nabízí maximální výkon okolo 1750 koní. Pilot si však bude muset poradit se 170 zatáčkami, které důkladně prověří nastavení podvozku, aerodynamiku a přilnavost vozu.

Až se ale Tuatara na okruh vydá, rozhodně neunikne pozornosti pravidelných diváků ani místních YouTuberů. Jedním z nich je ostatně i Misha Charoudin, který patřil k lidem, kteří upozornili na nesrovnalosti v původní rekordní jízdě Tuatary. Jerod Shelby ho však pozval na opakování pokusu a tak je pravděpodobné, že pokud se Tuatara objeví na Ringu, budeme o tom mít brzy plno informací.

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Doporučujeme

19. 2. 2021 18:55
Re: Letiště vs NS
One:1 mel poruchu na brzdnem systemu, jinak po okruhu lital silene rychle.
Avatar - Ham.
19. 2. 2021 17:01
Re: Letiště vs NS
Jj, myslím, že si to hoši představují jak Hurvínek válku. Doufejme, že se nikomu nic nestane a nasypou to někam do měkkého a po vzoru Koenigseggu se vrátí zase na to letiště.
https://www.youtube.com/watch?…
Avatar - white label
19. 2. 2021 16:28
Letiště vs NS
Letiště a NS jsou dva hodně odlišné světy, uvidíme...
Avatar - KANKUNEN
19. 2. 2021 15:07
Ty rychlostní rekordy jsou k smíchu,
Když Mercedes jel před válkou 430.