Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejrychlejší brouk! Beetle LSR jel v Bonneville 328 km/h

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Volkswagen Beetle LSR (Land Speed Record) je podle automobilky oficiálně nejrychlejším čtyřkolovým „broukem“ planety.

World of Speed pořádaný na solných pláních Bonneville v severozápadním Utahu hostil řadu více či méně zajímavých strojů, jejichž jediným cílem je dosažení co nejvyšší rychlosti. Patřil mezi ně i ze sériového vozu upravený Volkswagen Beetle LSR.

Tento automobil s přeplňovaným zážehovým čtyřválcem 2.0 TSI měl podle oficiálních materiálů dosáhnout nejvyšší rychlosti, jaké bylo dosaženo a změřeno s aktuální generací modelu Beetle. Na solných pláních měl totiž na jedné míli dosáhnout rychlosti 328,195 km/h.

Za účelem překonání rychlosti 300 km/h byl původně sériový Beetle v souladu s předpisy pro svou třídu poměrně silně upraven a to především pod kapotou.

Motor 2.0 TSI je v severoamerickém provedení u tohoto modelu naladěn na 125 kW (170 k), ale pro rekordní jízdy dostal nové turbodmychadlo, upravena byla hlava válců a namontovány nové vačkové hřídele, písty i ojnice. Výsledkem všech provedených úprav se stal motor s výkonem 405 kW (550 k) a točivý momentem 571 N.m.

Podvozek byl vybaven diferenciálem s omezenou svorností, stavitelnými tlumiči a tužšími pružinami, zatímco původní kola nahradila nová, která byla obuta do pneumatik pro jízdu po solných pláních.

V případě karoserie se změny omezily prakticky jen na límec předního nárazníku, výměnu bočních oken za pevná z lehčího materiálů a spoiler na zádi, pod nímž byly umístěny dva brzdící padáky. Z interiéru zmizela podstatná část čalounění i sedadla a naopak sem zamířila masivní ochranná klec, závodní sedadlo s pětibodovými bezpečnostními pásy a hasící systém.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)