Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejslavnější filmové honičky: Dobrodruh (1983)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
Filmové honičky nevznikají pouze v Hollywoodu, ale například ve Francii jich vznikla celá řada. Jedna nich je například i ve snímku Dobrodruh s Jean Paul Belmondem v hlavní roli.

Tři roky po smrti Steva McQueena vtrhl do kin Dobrodruh s Jean Paul Belmondem v hlavní roli. Na první pohled se může zdát, že tato francouzská detektivka nemá s americkou filmovou hvězdou nic společného, ale jedná zcela jasná spojitost zde přeci jen je.

Jean Paul Belmondo se jako fanoušek Steva McQueena a jeho Bullitova případu inspiroval slavnou honičkou. Spolu se slavným francouzským kaskadérem Rémy Juliennem natočil právě pro snímek Dobrodruh honičku, v níž on sám pronásleduje zločince v silně upraveném Fordu Mustang hardtop z roku 1967. Na bullitův fastback odkazuje tmavě zelený lak karoserie.

Pro natáčení byly použity dva na první pohled identické mustangy. První z nich měl ovšem širší pneumatiky a motor naladěný na výkon 294 kW (400 k). Tento vůz přežil natáčení téměř bez úhony a po té jej koupil nejmenovaný sběratel. Druhý vůz měl mnohem méně štěstí a posloužil při závěrečných scénách honičky. Poničené kupé bylo dlouhou dobu uloženo ve skladu a nakonec bylo sešrotováno.

Zločinci před Belmondem prchají v Plymouthu Volare z druhé poloviny sedmdesátých let. Tento sedan, který je dvojčetem Dodge Aspen, po natáčení skončil na vrakovišti.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
28. 11. 2011 22:28
Re: Iluze
no jasně, ..... a za plného provozu. A střílelo se vostrejma.
Avatar - KubikCv
27. 11. 2011 22:06
Re: paradna nahanacka a la belmondo
úpravy pro kaskády tenkrát spíš spočívaly ve vyztužení některých částí...popř. špéra pro jízdu po dvou kolech...tenkrát byly ještě chladiče na normálních místech...ne v deformační zóně...dneska stačí ťukanec a auto je nepojízdné (viz. trubky od chlazení...veškeré spoje v křehkém plastu atd.)
Tehdy se při menším nárazu dalo ještě po ose odjet...dnes se auto při čenichovce "počůrá" a čeká na odtah
A hlavně...tehdy to nebylo spotřební zboží jako dnes....třeba na Barrandově se auta z kaskád několikrát opravovala....
Avatar - KubikCv
27. 11. 2011 21:57
Re: Iluze
Dovolím si reagovat,že všechny honičky jsou iluze...

viz [odkaz]

Francouzská spojka....Gene Hackman pronásleduje za plného provozu bez komparzu a uzavřených silnic...tahle honička je opravdu reálná....naboruaná auta ten den obíhali produkční a platili škody....
27. 11. 2011 21:19
Re: paradna nahanacka a la belmondo
Tohle je čaj, zkus tohle [odkaz] - Le Mans....The Start
27. 11. 2011 19:47
Iluze
Filmové honičky aut jsou všechny, opravdu všechny, jen iluze.

Jde jen o to, jak vytvořit scénu co nejatraktivnější, ale alespoň trošku blížící realitě. Stáří resp. stáří typu či modelu auta nehraje většinou významnou roli, mnohé vozy, hrající v takových scénách jsou více či méně upravovány (spíše více), každý z několika totožných i jinak podle příslušného záběru. Některé z nich bývají někdy i jen nejezdící makety (po střihu létají, vybuchují a pod.)

Záleží hlavně na penězích a potom jestli je ve štábu mezi samými kumštýři a umělci i nějaký se smyslem pro realitu a automobilovou problematiku obecně. Nebo lépe jestli si filmová produkce objedná a zaplatí pro takové scény patřičné profíky.

Samozřejmě záleží na vkusu každého diváka, ale já mám raději scény co jsou, pokud možno, blíž k realitě.