Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejslavnější filmové honičky: Mad Max (1979)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Dystopický akční snímek z blízké budoucnosti stál na počátku úspěšné trilogie, rozjel kariéru Mela Gibsona, předvedl jak z minima vytěžit maximum a fanouškům rychlých aut a motorek nabídl spoustu honiček.

Mad Max se odehrává v blízké budoucnosti, která není právě nejrůžovější. Děj se dá v rychlosti shrnout, tak že hlavní hrdina Max Rockatansky se jako jeden z nejlepších členů policejní jednotky MFP (Main Force Patrol) zaplete s nebezpečným gangem motorkářů. Ten ho nejprve připraví o parťáka a nejlepšího přítele Jima Goose a následně i o syna a manželku. Max, který již nemá co ztratit, pak postupně zlikviduje všechny členy gangu.

Děj filmu je možné suše shrnout do jediného odstavce, ale i přesto je tento snímek, který jeho tvůrci natočili s rozpočtem 380.000 australských dolarů, jedním z nejoblíbenějších mezi fanoušky syrových akčních filmů s nádech postapokalyptické sci-fi. Za úspěch může vedle jednoduše srozumitelného příběhu herecký výkon Mela Gibsona a atraktivní honičky v australských sedanech a kupé sedmdesátých let.

Natáčení filmu sice probíhalo od prosince 1978 do února 1979, ale prakticky všechna auta, účastnící se honiček, jsou z první poloviny sedmdesátých let. Vozy MSP v kombinaci žluté, červené a modré barvy si zahrály dva Fordy Falcon XB z roku 1974, které původně sloužily u policie. Třetí vůz MSP je Falcon XA z roku 1972, který původně sloužil jako taxík v Melbourne.

První z původně policejních Falconů řídí v úvodní honičce Mel Gibson a tento vůz má motor Cleveland 351 V8 o objemu 5,75 litru. Druhý sedan z roku 1974 je vybaven pětilitrovým osmiválcem a bývalé taxi poháněl řadový šestiválec.

Stíhací speciál, v němž před vozy MSP prchá Noční jezdec byl Holden Monaro HQ Coupe z roku 1972.

Motorem Cleveland 351 V8 o objemu 5,75 litru je vybaven i slavný černý Interceptor, kterým je upravený Ford Falcon XB Hardtop z roku 1973 s upravenými předními i zadními partiemi a atrapou kompresoru trčící skrz kapotu.

Během natáčení bylo zničeno 14 vozidel. Mezi nimi byl i vlastní vůz režiséra George Millera, kterým byla malá modrá dodávka Mazda Bongo zdemolovaná v úvodní honičce.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Avatar - Kubass
28. 1. 2012 21:25
Re: V8
no jo, sedumdesátky v USA by mi vyhovovaly :-), to by káry z šedesátek byly za pár, to bych byl ve svym živlu >:D
Avatar - Kubass
28. 1. 2012 21:24
Re: Toho černýho Falcona
nee, ten model je podle druhe časti, už jenom podle těch doplňků, jedl psí konzervy, připoutal gyrokapitána řetězem, oháněl se tím nožem, všechno sedí. Je to totiž nejlepší díl >:D
Avatar - da_b0mb
28. 1. 2012 20:46
Re: V8
možná i době ;-)
Avatar - Stejsn
28. 1. 2012 20:26
Re: Toho černýho Falcona
Tj, ale todle by mělo být podle první částí snad.
Avatar - Kubass
28. 1. 2012 20:12
Re: Toho černýho Falcona
Ale jo, pes se vyskituje, věrný společník v druhém dílu :-)