Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejstarší dochovaný vůz Ferdinanda Porscheho v muzeu značky připomíná její elektrickou historii

Filip Melich
Diskuze (0)

Stuttgartské muzeum automobilky Porsche představilo novou instalaci nejstaršího dochovaného vozu, na kterém pracoval Ferdinand Porsche. Tematicky propojuje historii značky s její budoucností.

Ferdinand Porsche (1875-1951) je bez pochyb jedním z nejznámějších automobilových konstruktérů historie. A abychom dostáli nepsanému pravidlu, musíme také zmínit jeho české rodiště – Vratislavice nad Nisou. Nejstarší dochovaný automobil, na kterém Ferdinand Porsche osobně pracoval, je již několik let ve vlastnictví muzea automobilky Porsche ve Stuttgartu. Ta vůz objevila, restaurovala a zařadila mezi své exponáty.

S rychle nastupující dobou elektromobility začal narůstat poetický význam automobilu, proto se dočkal modernizované expozice. Tehdy 23letý Ferdinand Porsche totiž v roce 1898 postavil elektromobil s některými poměrně moderními vlastnostmi. Znát ho můžete pod názvem Egger-Lohner C.2 Phaeton, nebo také pod kódovým označením P1 (zkratka pro Porsche číslo 1). Elektrický motor „Octagon“ je umístěn před zadní nápravou a energii čerpal z baterií Tudor.

Název „Octagon“ pohonná jednotka získala díky svému osmihrannému tvaru. Její výkon činí 2,2 kW (2,99 koně) při 350 min-1 a krátkodobě je možné z motoru dostat až 3,7 kW (5 koní). S plnými pěti koni v zápřahu dokáže vůz dosáhnout maximální rychlosti až 35 km/h. Dojezd na jedno nabití je udáván hodnotou 79 km. P1 váží 1.350 kg, přičemž více než 500 kilogramy k tomu přispívají baterie. Respektive přispívaly, protože je vůz při svém objevení postrádal – stejně jako sedadla. Na exponátu jsou chybějící části karoserie a interiéru alespoň naznačeny.

P1 však nebyl jen konstrukčním cvičením. Ferdinand Porsche s ním totiž v roce 1899 vyhrál závod elektromobilů, který byl pořádán při mezinárodní automobilové výstavě v Berlíně. Vůz je tak právem považován za důležitý nejen pro Ferdinanda Porscheho, ale i pro značku Porsche jako takovou. Proto jej nyní muzeum umístilo před takzvané nekonečné zrcadlo, které má vytvářet dojem, že cestuje z minulosti do současnosti.

Efektu nekonečného zrcadla je dosaženo sérií zrcadel a LED kruhů, které mají vypadat jako portál. Společně s kosmickým zvukovým podkresem má pomáhat s vyprávěním příběhu o DNA značky Porsche. Kurátor muzea Iris Haker k tomu říká: „Mnoho našich návštěvníků si nikdy nespojovalo kočáry bez koní s elektromobilitou. Teď jsme vytvořili skutečný wow efekt. Každý návštěvník je do doby elektrických začátků Porsche vtažen technologií nekonečného zrcadla, která nebyla nikdy předtím použita.“

Automobil je umístěn tak, aby na něj bylo vidět prakticky ze všech částí muzea. Má připomínat, že přestože se elektromobilita může jevit jako výkřik moderní doby, je nedílnou součástí historie značky Porsche a jejího zakladatele.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme