Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Design slaví 50 let renovací klasické 911 a limitovanou edicí Targa 4 GTS

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Kromě limitované série 750 nových vozů připravilo Porsche Design také speciální edici hodinek a zrenovovalo klasické Porsche 911 z roku svého založení.

Porsche Design letos slaví 50 let své existence, což se rozhodlo oslavit hned dvěma speciálními vozy. Tím prvním je limitovaná edice nového Prsche 911 Edition Porsche Design, která vznikne v počtu 750 kusů, tím druhým pak divizí Porsche Classis zrenovovaný historický vůz Porsche 911 S 2.4 Targa, postavený v roce 1972 – tedy v době založení Porsche Design.

Oba vozy přitom spojuje stejné barevné schéma, které se mělo inspirovat ikonickými hodinkami Chronograph I, které v roce 1972 navrhl profesor Ferdinand Alexander Porsche jako jeden z prvních produktů Porsche Design. Vozy tak zdobí převážně černá barva, kterou oživují platinově saténové doplňky.

Video se připravuje ...

Vozy z nové limitované edice 911 Edition 50Y Porsche Design byly postaveny na základě modelů 911 Targa 4 GTS a kromě zvláštní barevné kombinace nabídnou také litá kola z modelu 911 Turbo S (20“ vpředu a 21“ vzadu), černě lakované třmeny brzd nebo standardní Sport Design pack.

V kabině potěší několik stylových detailů, jako jsou například sportovní sedadla se Sport-Tex klasickým šachovnicovým čalouněním středů a logem Porsche Design 50th Anniversary prošívaným v hlavové opěrce nebo červená ručička hodinek ze Sport Chrono Paketu, který je ve standardní výbavě edice.

Limitovaná edice by měla vzniknout v počtu 750 kusů, přičemž první vozy dorazí k vybraným evropským prodejním partnerům v dubnu tohoto roku. Společně s vozem si navíc zákazníci budou moci pořídit také speciální novou edici ikonických hodinek Chronograph I.

Druhým vozem prezentovaným v rámci oslav 50 let Porsche Design je historické Porsche 911 S 2.4 Targa z roku 1972, tedy roku založení Porsche Design, které bylo v uplynulých dvou letech renovováno divizí Porsche Classic za pomoci programu Sonderwunsch (speciální přání).

Základem projektu bylo Porsche 911 T 2.4 Targa z roku 1972, které bylo ve velmi špatném stavu a postrádalo některé části. Normálně by to byl pro renovaci problém, experti z Porsche Classic se ale rozhodli vůz vylepšit podle specifikací vrcholné verze S. Upravili tedy šasi a podívali se i pod kapotu, kde je 2,4litrový motor s mechanickým vstřikováním paliva, který točí až 6.500 min-1 a nabízí výkon až 190 koní.

Vůz opět zdobí černá barva, inspirovaná hodinkami, zajímavé jsou ale boční pruhy a rám střechy – obojí v barvě v odstínu platinového saténu. Specialitou je pak také logo Porsche Design 50th Anniversary na mřížce zadní kapoty.

Pro všechny fanoušky hodinek navíc Porsche Design představuje také limitovanou edici hodinek Chronograph 1 – 1972 Limited Edition, která vznikne v počtu 500 kusů. Hodinky přitom neodkazují na nové vozy a budou k pořízení samostatně u Porsche Design. V rámci výročí navíc Porsche Design nabídne i limitované sběratelské edice oblečení, zavazadel a dalšího příslušenství.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Manhunt.60
19. 1. 2022 16:43
992
Tak snad si u téhle edice dají záležet na interiéru a trochu to zlepší ... :-|