Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejucpanější města světa v roce 2022. Vede evropská metropole

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Silniční provoz se vrátil do intenzit před pandemií koronaviru, lokálně jsou zácpy ještě horší. Podle nové statistiky mají největší problém s dopravou evropské metropole.

Zácpy a kolony jsou zpět. Po zákazech vycházení, karanténách a jiných opatřeních vlivem covidu-19 se vylidněné ulice vrátily na úroveň dopravy před koronavirem, leckde je situace ještě horší. Nejucpanější města světa leží v Evropě a USA, přičemž starý kontinent obsadil hned dvě ze tří čelních příček.

Výzkum amerického uskupení INRIX ukázal, že v Evropě čelí vyšší dopravní zátěži než před pandemií 42 % městských aglomerací, v USA snáší více dopravních prostředků 39 % městských oblastí. Nejhůře dopadlo Spojené království, kde větší kolony vykázalo 72 % významně urbanizovaných lokalit země. Typický Brit za celý loňský rok ztratil v provozu 80 hodin života, což je enormní prostoj vůči 51 hodinám odpovídající výsledkům z USA.

Autor studie Bob Pishue uvítal návrat života do běžných kolejí, kromě konstatování standardních hodnot upozornil na převyšování úrovně provozu z časů před vypuknutím celosvětové paniky. Vzhledem k drastickému růstu počtu aut především na evropských silnicích upozornil, že „musíme zvládat dopravní zácpy a zároveň je nutné zlepšovat městskou mobilitu, abychom se vyhnuli jak dopadu na kvalitu života dojíždějících i rezidentů, tak poškození obnovy hospodářské stability“.

Hrozba ztráty existenční kvality a poklesu hospodářského obrození nejvíce dopadá na nejpřetíženější Londýn, Chicago, Paříž, Boston a New York. Z černé listiny seřazené od nejhoršího jsou hned dvě evropské metropole na prvním a třetím místě.

Video se připravuje ...

Z hlediska ztráty času a nákladů na palivo se absolutně nevyplácí vyjíždět do ulic Londýna, který obhájil nelichotivé prvenství z minulého roku. Řidiči zde loni prostáli za sebou průměrně 156 hodin, což je o 5 % více než před covidem. Nekonečné proudy červených světel stály městskou kasu miliony liber, odhadem suma dosahuje cca 1.377 GBP (37.300 Kč) na každého řidiče.

Stříbrnou pozici INRIX přisoudil Chicagu. V centru Illinois průměrný řidič strávil 155 hodin, tedy o 49 % více proti roku 2021, kdy metropole z pobřeží Michiganského jezera obsadila šesté místo. Posledních 12 měsíců se dopravní prostředky spíše sunuly hlemýždím tempem, protože průměrná rychlost se pohybovala kolem 11 mph (18 km/h) ve srovnání s 15 mph (24 km/h) před nákazou.

Třetí odpadlík žebříčku a druhé nejhorší město v Evropě je Paříž. Pod Eiffelovou věží motoristé loni bezprizorně prostáli 138 hodin. Potíž tvoří množství aut a motocyklů prodírající se úzkými uličkami a přes křižovatky, z toho pramení i průměrná rychlost pohybu 11 mph (18 km/h). Možná proto chce místní samospráva do roku 2026 postavit 180 kilometrů cyklostezek.

Nejucpanější města světa
Pořadí Město Počet hodin ztracených kvůli dopravě Rozdíl oproti roku 2021 v %
1. Londýn 156 5
2. Chicago 155 49
3. Paříž 138 -1
4. Boston 134 72
5. New York 117 15
6. Bogota 122 30
7. Toronto 118 59
8. Miami 105 59
9. Palermo 121 11
10. Monterrey 116 66
Zdroj: INRIX    
Mirek Mazal
Diskuze (0)

Doporučujeme