Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejvíc cool kancelář vyrobil Nissan. Koncept Workspace jsme zkusili na vlastní kůži

Jan Mička
Diskuze (1)
Konceptu Nissan e-NV200 Workspace v podstatě chybí pouze záchod. Jinak v něm najdete vše, co v běžné kanceláři.

Spousta firem dnes dává svým zaměstnancům vybrat, kde je výhodnější a přijatelnější pro ně pracovat. Přece jenom v otevřeném prostoru nebo v oddělených kójích vždycky není potřebný klid, o soukromí nemluvě. Řada lidí proto pracuje z domu, někteří klidně i venku pod stromem, mají-li k dispozici připojení k internetu, Nissan ale šel ještě dál – vyrobil mobilní elektrickou kancelář na základech Nissanu e-NV200.

Japonská automobilka už koncept Workspace představila koncem minulého měsíce, v rámci mezinárodní prezentace poblíž Milána jsem všem měl příležitost si jej poprvé pořádně prohlédnout a prošmejdit. Nejezdil, respektive nebylo možné se s ním projet, přední dvě místa k sezení se ale od výchozího modelu stejně neliší a o jízdní vlastnosti tady nakonec až tak moc nejde. Vůz bude mít jiné rozložení hmotnosti, 80kilowattový elektromotor se s ním ve srovnání se skříňovou verzí zřejmě více nedře, to je ale asi tak všechno.

Video se připravuje ...

Vůz vzniknul ve spolupráci s britským studiem Studio Hardie, které se specializuje na vytváření netradičních prostor na ještě netradičnějších místech. Základem pojízdné kanceláře je standardní „skříňovka“ bílé barvy, která je potažena unikátní designovou fólií, a ta je také jediným vodítkem k odhalení patrně jediného Nissanu podobného určení na světě. Stačí ale nahlédnout za boční šoupačky a zadní křídlové dveře a všechno vám začne dávat smysl.

Místa nebylo nazbyt, designéři proto využili snad i ten poslední čtvereční centimetr místa. Podlaha je z masivního dubového dřeva, a e-NV200 nicméně není ten typ dodávky, ve které by se 190 centimetrů vysoký člověk pohodlně postavil, prakticky hned proto usedám na jedno ze dvou otočných oranžových křesel. Středobodem zadního prostoru je kompletní počítač s velkým dotykovým displejem, veškerá kabeláž je schovaná ve skříňce pod ním, v případě potřeby je možné zavřít dělená „vrátka“ a výpočetní technika je v bezpečí. Hned za zády najdete malou „kuchyňskou“ linku s kvalitním kávovarem, který lze pomocí tlačítek elektricky zasouvat a vysouvat.

Vezmu-li to do důsledku, chybí vzadu snad jenom zdroj tekoucí vody a záchod, jinak je ale postaráno takřka o všechno. Ve voze je zabudovaný wi-fi holport pro připojení k internetu, za předními sedadly najdete malou chladničku a audio Bose, a co se jinam nevešlo, najdete navěšené na zadních křídlových dveřích. Nissan myslel například na nářadí, a dokonce i na dopravu v blízkém okolí vozu – ve výbavě totiž nechybí ani skládací bicykl nebo výsuvná mezipodlaha sloužící třeba jako „terasa“. Osvětlení kabiny obstarávají diody, a je jednom na vás, jakou si vyberete barvu, díky panoramatické střeše, kterou běžné e-NV200 nenabízí, můžete dokonce pohlédnout k obloze.

Koncept Workspace můžete považovat pouze za koncept, on má ale o něco hlubší smysl. Nissan chce totiž prostřednictvím sdílených pracovišť šetřit zaměstnancům peníze za dopravu do práce. Je to ostatně trend moderní doby, protože jenom v loňském roce se počet co-workingových a sdílených pracovišť navýšil o více než třicet procent. Značka vidí budoucnost konceptu pozitivně, záleží ale samozřejmě na poptávce.

Jan Mička
Diskuze (1)
Avatar - Jáchym
14. 11. 2016 15:56
Fajn ale
Fajn článek, jen si to po sobě příště líp přečtěte. Není to náhodou wifi hotspot (a ne holport), ten motor se ne "nedře" ale "nadře" atd.