Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německá policie bude v dubnu hlídat dodržování povolené rychlosti

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Němečtí policisté chystají na 16. a 17. dubna rozsáhlou kontrolu dodržování rychlosti na silnicích a dálnicích. K dopravní akci by se měly připojit i další státy Evropské unie.

Česko se však do evropské dopravní akce nezapojí, uvedlo policejní prezidium. Podle německých motoristických serverů by se mělo do dopravních kontrol zapojit v celé EU až 100.000 policistů.

Cílem rozsáhlých kontrol je podle policie vyvinout větší tlak na řidiče, aby dodržovali rychlostní limity. Podle policejních statistik patří nedodržení povolené rychlosti mezi hlavní příčiny smrtelných nehod na německých silnicích.

"V roce 2014 jsme bohužel viděli růst počtu mrtvých a těžce zraněných při dopravních nehodách. Je to způsobeno stále se zhoršující dopravní morálkou. Akce jako je ta nadcházející by mohla řidiče vyburcovat k větší opatrnosti," uvedl Arnold Plickert z vedení policejních odborů. Podle něj budou policisté kontrolovat dodržování rychlosti především v místech, kde nejčastěji dochází k dopravním nehodám.

Plánovaná dopravní kontrola by měla trvat 24 hodin. Výjimkou bude Bavorsko, kde policisté budou měřit rychlost sedm dní od 16. do 23. dubna. Policie největší německé spolkové země delší kontrolní akci zdůvodňuje tím, že si pak řidiči spíš přivyknou nepřekračovat povolenou rychlost.

Česká policie chystá bezpečnostní akci na období Velikonoc. "Realizaci dalšího dopravně bezpečnostního opatření v tuto chvíli neplánujeme," sdělil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Německo naposledy uspořádalo celostátní kontrolu dodržování rychlosti loni v září. Na 7500 místech v zemi bylo po dobu 24 hodin nasazeno celkem 13.000 policistů. Zkontrolovali zhruba tři miliony aut, pokutováno bylo 93.000 řidičů.

Pokuty jsou v Německu relativně nízké, když řidič překročí povolenou rychlost o méně než 20 kilometrů v hodině. Při takovém prohřešku mimo obec hrozí pokuta nanejvýš 30 eur (820 Kč), v obci 35 eur (950 Kč). Při vyšších rychlostech ale pokuty rychle rostou. Při překročení povolené rychlosti mimo obec o 30 kilometrů v hodině je pokuta nejméně 70 eur (1900 Kč), v obci nejméně 80 eur (2200 Kč). Může ale dosáhnout i několika set eur.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
13. 3. 2015 21:12
Pakarna, tak ako ako komercne radia ...
ktore v ramci objektivnych informacii informuju vagabundov a ozranov, kde su kontroly.
P.S. Nie som svina, ale dufam, ze raz "veduceho" tychto zhovadilich komercno-vsivackych informacii, ze akoze v zaujme ..., raz prizabije nejaky ozran za volantom!!!
Avatar - Bully_
13. 3. 2015 21:08
Re: Mezi německými a českými policajty
A jaky je ten rozdil konkretne, bez primeru k ovoci? Je vazne lepsi, kdyz napr. za to prekroceni rychlosti pokutuje nemecky policista ("Porsche")?
13. 3. 2015 17:39
Mezi německými a českými policajty
je stejný rozdíl jako mezi Porsche a shnilým embéčkem.