Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německo omezuje rychlost na dálnicích. Má neobvyklý důvod!

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Extrémní teploty, které v posledních týdnech sužují velkou část Evropy, si na německých dálnicích vyžádaly nečekaná opatření – zavedení rychlostních limitů.

Díky úsekům s neomezenou rychlostí jsou německé dálnice známé po celém světě, vlna extrémních veder však přinutila úřady omezit rychlost na těchto úsecích na pouhých 100 km/h. A důvod? Podle úřadů by mohly extrémní teploty vést k poškození povrchu dálnice a ohrožení bezpečnosti provozu.

Stejně jako v Česku, i v Německu předpovídali meteorologové teploty okolo 38 °C, některé předpovědi však hovořily dokonce o teplotách přes 40 °C, k čemuž však nakonec nedošlo. I tak ale meteorologové v Cáchách naměřily teploty až 38.6 °C, jak uvádí Weather Channel.

Včerejší extrémní teploty nakonec prý žádná výraznější poškození dálnice nezpůsobily, v minulosti už k nim ale vlivem extrémních teplot opakovaně došlo, jak dodává agentura Bloomberg, která na omezení rychlostí upozornila.

Začátkem měsíce, kdy se ještě teploty pohybovaly „jen“ okolo 30 °C, už musely být některé dálnice z důvodu poškození uzavřeny, jak informovalo DW.com. Úřady proto nechtěli nic podcenit a přistoupily k preventivnímu snižování rychlosti. Velice dobře si totiž uvědomují, že najet ve vysoké rychlosti na nerovný povrch by mohlo vést až ke ztrátě kontroly nad vozem a vážným nehodám s tragickými následky.

Podobná poškození přitom hrozí prakticky na všech starších silnicích a dálnicích, při jejichž projektování se s dnešními extrémními teplotami nepočítalo. Pokud se tedy chystáte v příštích týdnech cestovat přes Německo, připravte se, že v extrémně horkých dnech byste se mohli setkat s rychlostními omezeními.

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Doporučujeme

27. 6. 2019 18:11
Blábol
Právě jsem ve Frankfurtu. Pár míst má omezení samozřejmě, ale kvůli opravám. Jinak neomezená, pro méně chapavé, doporučená 130...asi tak :-)