Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německo zřejmě zavede dálniční známky, shodla se na nich vládní koalice

David Bureš
Diskuze (33)
Rozšířením mýtného systému a zavedením dálničních známek chce Německo získat více finančních prostředků na výstavbu a modernizaci silnic.

Éra nezpoplatněných dálnic pro osobní vozidla v Německu zřejmě definitivně končí. Představitelé vznikající koalice CDU/CSU a SPD se totiž shodují na zavedení dálničních známek. Vyplývá to z informací německého magazínu Focus Online.

Dálniční známky se nakonec budou týkat především zahraničních motoristů, jak Německo již dříve plánovalo. Němečtí řidiči mají známku dostat poté, co zaplatí patřičnou daň z vozidla. Naopak cizinci si vinětu budou muset koupit.

Němečtí politici dříve plánovali zavedení dálničních známek pouze pro cizince, takové řešení se však nelíbilo Evropské unii, podle jejíchž představitelů by bylo diskriminační. Zda EU schválí nový návrh, je zatím ve hvězdách.

Představitelé koalice také chtějí rozšířit mýtné pro nákladní vozidla. Za použití dálnic a vybraných silnic v Německu nyní platí nákladní vozy nad 12 tun. Nově mají mýto platit vozidla nad sedm tun.

Zavedením dálničních známek pro osobní auta a rozšířením mýta pro nákladní vozy chce Německo získat více finančních prostředků pro sektor dopravy. Jen rozšířením mýtného pro nákladní auta chce koalice CDU/CSU a SPD získat dalších 4,4 miliardy eur (cca 113 miliard korun).

Koalice chce do výstavby a modernizace dopravní sítě investovat v následujících letech 11 miliard eur ročně (asi 283 miliard korun). To je asi dvojnásobek proti dnešku. Nyní mýto německé státní kase ročně přináší zhruba 4,5 miliardy eur, což nepokrývá náklady na výstavbu nových komunikací a opravu těch stávajících.

David Bureš
Diskuze (33)
1. 11. 2013 12:35
Re: Divím se divím
Starobrno tedy zrovna nemusím, ale Černá Hora je pivo, na kterém nevidím chybu.
A ani celou britskou produkci bych nezavrhoval, prostě je to většinou jiný typ piva než u nás, ale neřekl bych, že horší nebo lepší. Mají taky piva lepší i horší.
Avatar - daffyduck
25. 10. 2013 13:00
Malé příhraniční vesnice
Tak to ve vesnicích/městech jako Schmilka, Bad Schandau, Pirna nebo Heidenau nebudou mít radost, když přes ně zase budou jezit češi na nákup do Dresden, místo po A17.
Avatar - BruceWayne
24. 10. 2013 20:48
Re: Divím se divím
To jsi mě pobavil, ale proč ne. Zrovna tyroláky a bavoraky beru jako fajn lidi i když mám problém jim rozumět, ale což. >:D Beru od vsetína na horu sever, co je dole stojí jako vždy za dreck :-!
Avatar - Jaros71
24. 10. 2013 18:57
Re: Divím se divím
Seš fakt mimo...severní Morava je Slezsko..! >:D
Ale jestli bavorák nebo tyrolák..všechno jedno? :-)
Avatar - BruceWayne
24. 10. 2013 18:49
Re: Divím se divím
Ač jsem nechtěl, tak jsem asi urazil šlušný lid ze severní Moravy. Já rozděluji Moravu na sever a jih, sever mám rád pro bodrý lid a jih je mi úplně u pr..le :-! Tak promiňte!!