Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nesháníte náhodou šestikolové auto do horšího terénu? Ojetá česká Bureka by se vám mohla líbit

Jan Zajíc
Diskuze (0)

O autech jménem Bureko už jste možná slyšeli. Vznikají totiž v České republice.

Značka Bureko je s námi už více než 10 let, na jejím začátku byla myšlenka postavit vůz inspirovaný konceptem Hummer HX. V roce 2012 však český výrobce začal nabízet šestikolový speciál Bureko 6x6. A opravdu s pohonem šesti kol, třetí náprava není na parádu.

První provedení technicky vycházelo z Land Roveru Discovery 4, i když to tak na první pohled není vidět. Teprve rozhlédnutí po interiéru původ třínápravového stroje jasně prozradí. Z "Disca" pochází i pohonné ústrojí, konkrétně jde o podélně uložený turbodieselový šestiválec s výkonem 188 kW a točivým momentem 600 N.m. Spojený je s osmistupňovou automatickou převodovkou. I když pick-up váží 2,9 tuny, akcelerace z klidu na stovku zabere slušných 10 sekund.

A právě jeden exemplář postavený s technikou jsme objevili u jednoho prodejce v Mladé Boleslavi. Vůz registrovaný v roce 2013 dosud najezdil 9.380 kilometrů a k mání by měl být za 99.999 eur, tedy v přepočtu asi 2,6 milionu korun.

Pokud se vám styl Bureka 6x6 líbí, ale raději byste po motorové stránce něco složitějšího, nezoufejte.

Výrobce totiž v roce 2016 představil nový model, který namísto Land Roveru technický vychází z amerického full-size pick-upu Chevroletu Silverado. Pod kapotou tedy ukrývá velký osmiválec. V základním provedení o objemu 6,2 litru. A ještě s kompresorem.

K dispozici je několik výkonových verzí, ta nejsilnější dává 1.000 koní. My jsme v Německu na prodej našli poněkud slabší variantu, ale i 700 koní je dostatečně důstojných, ne?

Bureko jinak od přihlášení na začátku loňského roku najezdilo 8.500 km. A cena? Nepřehlédnutelný pick-up může být váš za 110 tisíc eur, tedy zhruba 2,85 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme