Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Netrpělivě očekávaná Aprilia RS660 se přibližuje sériové výrobě

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Aprilia RS660 byla v loňském roce představena pouze jako koncept, ale již při její premiéře se hovořilo o možném uvedení na trh. Patentové náhledy mají nyní více než jasně naznačovat, že vzhled se přitom měnit nebude.

 

Aprilia RS660 měla světovou výstavní premiéru začátkem listopadu loňského roku na veletrhu EICMA 2018 v italském Miláně. Tehdy byl tento již na pohled lehký a obratný silniční motocykl prezentován jako koncept, ale zároveň byl zmiňován jeho možný příchod na trh.

Na první pohled působil koncept díky svému vzhledu jako velmi přívětivé sportovní náčiní, s nímž bude díky jeho nízké hmotnosti a obratnosti radost vyrazit na oblíbenou okresku i závodní okruh. Tento dojem jen umocňovala použitá technika, kombinující špičkové komponenty podvozku značek Öhlins a Brembo s novou pohonnou jednotkou v podobě řadového dvouválce o objemu 660 kubických centimetrů.

Podle patentových náhledů zveřejněných na IP Australia a neoficiálních informací z několika různých zdrojů se pro sériovou výrobu Aprilia RS660 vzhledově prakticky nezmění, ale v případě techniky bude situace mírně odlišná.

Koncept vystavovaný v loňském roce v Miláně disponoval již zmiňovanými komponenty podvozku Öhlins a brzdovými třmeny Brembo Stylema. Právě v jejich případě se i podle patentových náhledů očekává, že minimálně u základního provedení jejich místo zaujme odpružení značky Sachs a brzdové třmeny Brembo Monobloc. Cílem má být příznivější cena sériového motocyklu při zachování stále velmi dobrých jízdních vlastností a není vyloučeno, že díky použité u konceptu budou k dispozici za příplatek nebo u ostřejší verze.

V případě pohonné jednotky ovšem máme očekávat dvouválec, který byl prezentován spolu s konceptem a předpokládá se, že bude disponovat výkonem kolem 74 kW (100 k). Samozřejmostí má být vyspělá elektronika, umožňující nastavení stroje podle potřeb jeho jezdce. Premiéra finálního provedení pro sériovou výrobu se očekává ve druhé polovině letošního roku a na trh má Aprilia RS660 vyrazit jako novinka pro sezónu 2020.

Zdroj: IP Australia, RideApart

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme