Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nevolnost z cestování se má stát minulostí. Díky Jaguaru a Land Roveru

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Britské značky Jaguar a Land Rover se v rámci vývoje věnují i výzkumu nevolnosti z cestování. Cílem je zajistit, aby působila potíže co nejmenšímu počtu cestujících.

Vozy značek Jaguar a Land Rover mají být v budoucnosti schopny zjistit, zda se jejich cestující necítí dobře a upravovat své nastavení i styl jízdy, aby byla minimalizována nevolnost z cestování.

Podle oficiálních materiálů značek Jaguar a Land Rover v současnosti trpí nemocí z cestování, projevující se především nevolností, více než 70 % osob cestujících v osobních automobilech.

Ve své vývoji se britské značky zaměřily na boj s nemocí z cestování a jejich vývojové týmy vytvořily složitý algoritmus, který označují jako wellness skóre. Tento algoritmus má být použit k automatickému přizpůsobení stylu jízdy a nastavení kabiny (sedadla, osvětlení, klimatizace atd.). Výsledkem se má stát snížení účinků nemoci z cestování až o 60 %.

Značky Jaguar a Land Rover uvádí, že mají v současnosti shromážděna data o nemoci z cestování z 15.000 kilometrů, při nichž cestující prováděli nejrůznější úkony včetně pročítání e-mailů. Právě tato data nyní pomáhají s vývoje zmíněného algoritmu.

Nemoc z cestování je často způsobena, když oči pozorují informace, které se liší od toho, co vnímá vnitřní ucho, kůže nebo celé tělo. Nejčastěji se i proto nemoc z cestování projevuje při čtení za jízdy, ale rovněž může být většinou u spolujezdců vyvolána například příliš agresivním stylem jízdy, kdy se tělo nestíhá vyrovnávat s prudkými změnami směru, akcelerací a brzděním.

Značky Jaguar a Land Rover předpokládají, že jejich wellness skóre bude v budoucnosti využíváno u vozidel s autonomními systémy řízení. Právě u nich mají biometrické snímače sledovat stav jednotlivých cestujících a v závislosti na zaznamenaných údajích upravovat styl jízdy i nastavení interiéru, aby se předešlo nemoci z cestování.

První fáze výzkumu má být dokončena již v listopadu 2018. Následovat mají další fáze výzkumu a vývoje, jejichž výsledky se pak mají projevovat i v budoucích vozech značek Jaguar a Land Rover.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
28. 5. 2020 13:40
Re: Cestování
Hugo: Nám u dcery na nevolnost pomohly žvýkačky TRAVEL-GUM. Dočetl jsem se o nich na https://pohadkova-rise.cz/…-prakticke-rady/ Zkuse se podívat někam do lékárny.
11. 3. 2019 19:28
Cestování
My jsme měli při cestování trošku jiný problém. U manželky se postupem času objevil strach z cestování. Vůbec nevím, z jakého důvodu, ale nebyla schopná se mnou někam jet. Dost mě to trápilo, protože bych v létě jel rád na dovolenou, proto jsem ji objednal k psychologovi [odkaz] tak doufám, že to bude do léta dobré a někam vyrazíme.
Avatar - Uživatel_5340709
5. 11. 2018 15:02
Nevolnost
Jj, to už zažilo hodně lidí - jezdíš v Hjondé a je ti tak nějak pořád šoufl a nevolno, jestli je to z těch jeho křivek, agresivní reklamy, nebo vylhané kvality........... kdo ví ;-\ . A pak přelezeš do Jaguaru, a nevolnost se stává minulostí. :-) :yes: