Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Esflow: Když se Leaf zkříží se Zetkem

David Bureš
Diskuze (4)
Koncept elektrického sporťáku od Nissanu použije techniku z evropského Auta roku 2011.

Automobilka Nissan se na ženevském autosalonu pochlubí studií elektrického sporťáku Esflow, který používá techniku z elektromobilu Leaf.

Automobil byl od prvního šroubku navrhován jako elektromobil, díky čemuž mohli konstruktéři rozmístit pohonné ústrojí a baterie tak, aby bylo těžiště auta co nejníže. Dvojice elektromotorů pohání zadní kola, nad jejichž osou je umístěna. Elektromotory čerpají energii z lithium-ionových bateriích, které se nacházejí mezi předními koly. Díky takovému řešení má být i s elektromobilem řízení zábavné.

Nissan neuvádí, kolik výkonu elektromotory poskytují, tvrdí však, že vůz zrychlí z 0-100 km/h pod 5 s. Dojezd elektrického sporťáku je podle Nissanu 240 km. Sériový Leaf přitom pohání elektromotor na střídavý proud s výkonem 80 kW a po nabití ujede 160 km.

Esflow je představou Nissanu o budoucnosti sportovních automobilů. Proporce automobilu jsou takřka totožné se současným 370Z – Esflow má dlouhou kapotu a vzadu umístěnou kabinu. I tvary diodových světel se podobají těm z 370Z nebo z crossoveru Juke.

Samotná barva se inspirovala odstínem ledovců. Šestipaprsková kola jsou spolu s bočními prahy a částí zadního nárazníku částečně vyrobeny z modrého karbonu. Vnější zpětná zrcátka byla nahrazena kamerami.

Esflow je postaveno na hliníkovém šasi, posádku pak při převrácení chrání nenápadná ochranná klec za sedadly. Díky tomu vůz nepotřebuje tlusté A-sloupky, což zároveň zlepšuje výhled z vozu a zmenšuje slepé úhly.

Interiér konceptu je podle slov Nissanu minimalistický, ale přesto luxusní. Sedadla čalouněná zlatou kůží a sametem jsou napevno připevněna k zadní přepážce, což snižuje jejich hmotnost. Kvůli tomu lze nastavit polohu pedálů pro co nejlepší pozici za volantem. Palubní deska s čtyřmi LCD displeji kombinuje kůži a samet ve zlaté a modré barvě. Řízení je typu fly-by-wire.

Nissan Leaf se začal v prosinci prodávat ve Spojených státech. Během prosince a ledna se prodalo 106 exemplářů tohoto hatchbacku. Japonská automobilka chce letos v USA prodat 20.000 Leafů.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - pelikoš
10. 2. 2011 13:13
hmmm
tak to je řádný sporťák,parádní... :yes: bravo nissan.včera jsem to ukázal synovi,kterýmu bude osmnáct a prej,kdy ho jdeme koupit :-)