Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Friend-Me Concept: Sedan pro čínskou mládež

Michal Fokt
Diskuze (1)
Osmdesátá léta byla v Číně ve znamení politiky jednoho dítěte a tyto hýčkané ratolesti by si teď mohli užívat rané dospělosti ve stylovém Nissanu Friend-Me.

Děti, narozené v Číně v osmdesátých letech, se ocitly v poněkud zvláštní situaci. V té době přelidněná Čína začala kontrolovat porodnost a ty rodiny, které si dovolily mít více než jedno dítě, měly s úřady velké problémy. V té době tedy byly v kurzu jedináčci, kteří byli o to více opečovávaní, současně na ně však byly jako na pokračovatele a budoucí živitele rodu kladeny enormní nároky. Asi nic k závidění.

Teď je ale tahle generace ve věku, kdy může po silnicích prohánět auta a Nissan připravil studii vozu, navržené prý přesně pro ně. Jmenuje se Friend-Me Concept a jak je dnes v módě, měl by sloužit k tomu, aby díky němu mohla čtveřice čínských vrstevníků pořádat dlouhé noční tahy městem. Nejde přitom o zanedbatelnou část populace, tato generace by měla činit 240 milionů lidí.

Ale zanechme marketingu, důležitější je, že Nissan opravdu navrhl designově specifické auto, které má svými členitými a oblými tvary, zkombinovanými s ostrými liniemi možná blíže k vozům značky Infiniti. Takový vůz by se určitě líbil nejen v Číně a při vší úctě ke konceptu Etherea, tohle je mnohem lepší práce.

Friend-Me ovšem není specifický pouze liniemi karoserie - ačkoli byste přísahali, že se jedná o hatchback, ve skutečnosti má jít o sedan.A protože se jedná o vůz pro mladé, se samozřejmostí, že je interiér krom klasických ovládacích prvků přecpaný i multimediální výbavou, kterou může ovládat kdokoli ze čtveřice pasažérů.

K pohonu Nissan zvolil benzinový dvoulitr, jenž je součástí systému PureDrive hybridního systému, jenž má předvést maximum svého potenciálu právě v ulicích měst - klientelu Friend-Me prý honičky po dálnicích nelákají.

Michal Fokt
Diskuze (1)
Avatar - pelikoš
22. 4. 2013 11:59
že by
poodhalení nástupce almery... :-)
jinak povedené a klidně do výroby