Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan GT-R dostane hybridní techniku od Williamsu

Michal Fokt
Diskuze (0)
Příští Nissan GT-R, plánované na rok 2016, bude vybaveno hybridní technikou, vyvinutou týmem Formule 1 Williams.

Nemůže být pochyb o tom, že Nissan je automobilkou s velkými zkušenostmi nejen z oblasti elektromobilů, ale i hybridů, vždyť třeba takové Infiniti M35h je hybridem s nejlepším výkonem na čtyřsetmetrové trati. Ale v případě druhé generace supersportu GT-R nechtějí Japonci nechat nic náhodě a využijí know-how jednoho z nejrespektovanějších specialistů na tuto techniku, firmu Williams, tedy přesněji řečeno její divizi Williams Advanced Engineering (WAE), s níž Nissan podepsal v polovině letošního roku dohodu, jejíž předmět dosud nebyl příliš jasný.

Služeb WAE využívají vítězné Le Mans prototypy Audi, ale i hybridní Porsche a měl je mít i supersport Jaguar C-X75. Doposud trošku tajuplná smlouva tedy začíná nabírat konkrétnějších obrysů - Williams dostane na starost vývoj hybridního systému, jehož cílem bude jednak navázat na výkony současné "Godzilly" a současně obstát v konkurenci chystané Hondy NSX a spolu s BMW vyvíjené Toyoty Supra.

Pokud vám toto spojení nedává úplně smysl, zvláště ve světle skutečnosti, že se Infiniti už s jedním týmem Formule 1 kamarádí, pak vězte, že spojovacím článkem je Renault, respektive jeho motory, které využívají dnes v F1 čtyři týmy. Ze strany Nissanu ponese zodpovědnost za vývoj GT-R divize Nismo, s troškou nadsázky ale lze říci, že nebude mít do čeho píchnout. Dohoda s Williamsem se totiž údajně týká i vývoje aerodynamiky a kompozitních materiálů. A co si budeme povídat, zveřejnění informace, že v gétéerku bude mít prsty renomovaný dlouholetý účastník šampionátu Formule 1 určitě japonskému sporťáku zase o něco zvedne kredit.

Michal Fokt
Diskuze (0)