Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan investuje do výroby baterií v Británii jednu miliardu liber

ČTK
Diskuze (0)

Japonská automobilka Nissan Motor plánuje spolu se svým čínským partnerem Envision AESC investovat v Británii jednu miliardu liber (29,7 miliardy Kč) do výstavby závodu na baterie pro elektrická auta. Továrna by měla vyrábět baterie asi pro 100.000 vozů ročně, uvedl Nissan. Automobilka bude také v Británii vyrábět nový plně elektrický crossover.

Automobilky nyní stojí před nejzásadnější technologickou změnou za posledních 100 let. Snaží se proto zajistit si co nejvíce dodávek baterií v blízkosti svých továren, ve kterých budou vyrábět elektromobily.

Baterie bude Nissan vyrábět v Sunderlandu, kde má závod na výrobu aut, a v továrně vznikne 6200 pracovních míst. Kapacita továrny bude devět gigawatthodin (GWh).

Nissan také uvedl, že v Británii investuje až 423 milionů liber do výroby nové generace plně elektrického crossoveru. V současnosti v britském závodě vyrábí elektrický vůz Leaf a model Qashqai. Nový crossover se má vyvážet na evropské trhy.

Společnost Envision by mohla také do roku 2030 investovat dalších 1,8 miliardy liber do továrny na baterie o kapacitě až 25 GWh a vytvořit v regionu dalších 4500 pracovních míst.

Japonské firmy využívají Británii jako vstupní bránu do Evropy od 80. let, kdy tehdejší britská premiérka Margaret Thatcherová přesvědčila vedení Nissanu, aby postavilo továrnu ve městě Sunderland na starém letišti.

Japonští investoři se obávali, že hlasování o brexitu jim zmaří plány, nejhorším následkům bouřlivého brexitu bez dohody se však vyhnuli. Dohoda uzavřená s EU loni umožňuje volný obchod s auty, avšak za podmínky, že nejméně 40 procent hodnoty automobilu musí být vyrobeno v Británii nebo v EU. Od roku 2027 se má podíl zvýšit na 55 procent, což by mohlo znamenat, že dovezené baterie by mohly uzavřít evropský trh pro automobilky se sídlem v Británii, uvedla agentura Reuters. Baterie může tvořit až polovinu prodejní ceny vozu.

ČTK
Diskuze (0)

Doporučujeme