Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan oživuje plány na vlastní sportovní model a la MX-5

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Nissan oprášil své plány na sportovní zadokolku konkurující Mazdě MX-5. Nový model má využívat elektrický pohon Leafu.

Japonská automobilka Nissan má podle britského magazínu Auto Express pracovat na vývoji nového sportovního modelu. Ten má být součástí plánu Nissanu na představení 52 nových vozů do roku 2016.

Nissan má ve své nabídce v současnosti dva sportovní modely – 370Z a GT-R.

Plány na oživení populárního kupé 200SX s přeplňovaným čtyřválcem a pohonem zadních kol byly ukončeny v roce 2008. Tehdy se mělo jednat o menšího sourozence řady Z s uspořádáním interiéru 2+2 a přeplňovaným motorem o objemu 1,6 litru s výkonem okolo 140 kW. Ten nyní pohání crossover Juke.

Podle magazínu Auto Express má nyní Nissan nové plány. Hodlá postavit konkurenta pro Mazdu MX-5. Nový model má dostat zcela novou platformu, která by měla pocházet od koncernu Daimler, s nímž automobilky Nissan a Renault podepsaly letos na jaře dohodu o spolupráci.

Tato nová platforma má umožnit osazení motory se čtyřmi až osmi válci. Konkurent pro Mazdu MX-5 má ale podle informací Auto Expressu využívat upravenou verzi pohonného systému elektromobilu Leaf nebo hybridní pohon.

Spekulace o nové sportovní zadokolce s pohonem elektromotorem otevřela samotná automobilka Nissan prostřednictvím studie Esflow představené na letošním autosalonu v Ženevě.

S vývojem sériového modelu mají japonské značce pomoci inženýři od Lotusu, kteří se mají podílet i na odlehčení celého vozu. Premiéra sériového modelu se očekává v roce 2013, cena by se mohla pohybovat okolo 20.000 britských liber (zhruba 560.000,- Kč).

Vedle zcela nového sportovního modelu Nissan se Auto Express zmiňuje i o využití nové platformy pro nástupce modelu 370Z a GT-R. Zároveň uvádí, že by ji mohlo použít také Infiniti pro řadu G a nový sportovní model s technikou GT-R.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - pelikoš
4. 8. 2011 19:29
bravo
pro nissan.nissan jede... :yes: ;-)