Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Patrol s motorem ze Skyline má úžasný zvuk (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Nissan Patrol je pořádný offroad a o starších generacích to platí bezezbytku. Najdou se ale tací, kterým původní motor nestačí.

Nissan vyrábí Patroly už přes šest desetiletí. Model GR čtvrté generace Y60 z let 1986-1998 si získal poměrně značnou oblibu prakticky po celém světě. Ono ani není divu. Klasický robustní offroad s pořádným rámem, tuhými nápravami a redukcí toho v terénu umí opravdu hodně, obzvlášť v krátké verzi s rozvorem jen 2,4 m. Hranaté auto vypadá mohutně, vystouplé blatníky tvary ještě umocňují. Krátká verze přitom měřila jen něco málo přes 4,2 m. Ale také nezapomeňme, že vážila skoro dvě a půl tuny...

Šestiválcový turbodiesel 2,83 l, se kterým se nabízela v Evropě, měl jen 115 koní, tedy necelých 85 kW. Jízdu mimo cesty, případně tahání přívěsu s dalším autem na něm zvládal bez problémů. Ale i dnes se najdou lidé, kterým je sériový motor jaksi málo. Třeba jednomu bulharskému tunerovi. Ten se rozhodl, že původní vyndá a dovnitř mu implantuje srdíčko sice také od Nissanu, ale kapánek silnější, konkrétně ze Skyline R33. Z užitkového (a velmi užitečného) pracanta udělat něco jako supersport? Proč ne? Zkratku SSUV (Super Sport Utility Vehicle) sice vymysleli u Spykeru, ale sedne spíše sem... Těžko říct, kde turbodmychadlem přeplňovaný šestiválcový benzinový dvouapůllitr ladič sehnal, vždyť těchto aut je v Evropě jako šafránu a všechny mají volant napravo. Nejspíš z nějaké té bouračky.

Ale není to vlastně ani důležité. Čtyřkolka sice na videu uhání jen po nezpevněné polňačce mezi slunečnicemi, ale ten zvuk! Motor s označením RB25DET ze sebe vydává to nejlepší, co může. Jeho výkon se v sérii pohyboval od 183 do 206 kW (249-280 koní), což určitě i dvouapůltunovému offroadu ke štěstí bohatě postačuje. Pokud tedy není řadový agregát ještě dále poladěný. Akceleraci má drobeček každopádně slušnou a pálit u něj gumy není zas až takový problém! A hlavně, až na příď, kde chybí nárazník, nejspíš kvůli lepšímu chlazení, vypadá prakticky sériově. Patroly se však ladí, upravují a odlehčují i pro soutěže, japonský nezmar je pořád velmi oblíbeným náčiním v amatérských a poloprofesionálních závodech.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
22. 10. 2013 08:33
GMC Typhoon
V téhle souvislosti se sluší připomenout americký GMC Typhoon z let 1992 - 93 se sériově montovaným, přeplňovaným V6 o objemu 4,3 litru, výkonem kolem 300 koní a zrychlením z 0 na 100 km/h za 5,4 s. Viz třeba [odkaz]
Jako většina amerických aut byl ale rychlý hlavně v přímce...
Avatar - tomtoylc
21. 10. 2013 22:32
sound
ten zvuk je skutečně krásnej :yes: :-)
21. 10. 2013 16:35
váha
Dvaapůltuny? To nemá ani moje dlouhá verze.