Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan plánuje elektrický Skyline R32 GT-R. Hlavní inženýr je nadšenec

Jan Faltýsek

Nissan vyvinul elektrický koncept na základě svého legendárního sportovního vozu, který přitahuje fanoušky z mnoha koutů světa, Nissanu Skyline GT-R.

Nissan nedávno zveřejnil na svém Twitteru video, v jehož popisku předzvěstil elektrický model: "Nissan vyzve k výrobě prototypu elektromobilu R32 Skyline GT-R." 

Podle výfuku a zvuků motoru v pozadí je patrné, že projekt je stále v počáteční fázi vývoje. Na videu je zkrátka Skyline R32 GT-R tak, jak ho známe a máme rádi.

Video se připravuje ...

Druhý začátek elektrické éry

Japonská automobilka, která byla kdysi považována za průkopníka v oblasti elektrických technologií díky uvedení modelu Leaf v roce 2011, se dostala do pozadí. Nissanu trvalo více než deset let, než uvedl na trh svůj druhý globální elektrický model, SUV Nissan Ariya, který se začal vyrábět v loňském roce.

Nissan se chystá vstoupit do nové elektrické éry. Automobilka nedávno zdvojnásobila své úsilí o zvýšení výroby elektrických vozidel, včetně zefektivnění výroby pohonných jednotek a představení 19 nových plně elektrických vozidel do roku 2030. Jedním z těchto modelů může být i elektrický sportovní vůz Skyline GT-R.

Inženýr přišel jako fanda

Nissan uvádí, že projekt byl iniciován na přání inženýra, který do společnosti nastoupil kvůli svému obdivu k vozu GT-R. Řekl: "Chtěl jsem postavit vzrušující vůz tím, že do svého oblíbeného vozu přidám nejnovější elektrifikační technologie, kterými se zabývám."

V tuto chvíli není známo, jak Nissan plánuje přestavbu provést. Společnost by mohla vyjmout celé hnací ústrojí a nahradit ho elektromotory, aby zachovala systém pohonu všech kol modelu R32.

Nebo by mohla ponechat systém Attesa AWD a jednoduše nahradit motor RB26 se dvěma turbodmychadly elektrickou jednotkou. Ať tak či onak, jsme zvědaví, s čím přijde.

Už od roku 1969

První Nissan Skyline byl představen v roce 1969 poté, co se Nissan spojil se společností Prince Motor Company (původním výrobcem Skyline), která tehdy ještě vyráběla sedany. Později téhož roku Nissan představil verzi GT-R s vyšším výkonem a lepšími jízdními vlastnostmi a první dvoudveřový model z roku 1970.

V průběhu let prošel Nissan Skyline dalšími generacemi a verzemi, ale až v roce 1989 uvedl Nissan na trh slavný model R32 Skyline GT-R. Dnes je Skyline známý především jako ikonický předchůdce sportovního vozu Nissan GT-R.

Možná, že Skyline GT-R, jeden z nejikoničtějších a nejúchvatnějších sportovních vozů značky, může značku znovu nastartovat v éře elektromobilů. Otázka je, zda to bude poctění, nebo vykrádání historie.

Jan Faltýsek

Doporučujeme