Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová aplikace Volvo Trucks pomáhá šetřit palivo

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
S novou aplikací od společnosti Volvo Trucks mají řidiči okamžitě k dispozici informace, které jim mohou pomoci řídit ekonomičtěji a snížit náklady na provoz vozidla.

Novinka společnosti Volvo Trucks určená pro řidiče nákladních vozidel je součástí jejího systému Dynafleet. Informace, které měla dříve k dispozici jen dopravní společnost, jsou nyní dostupné i řidičům.

Podle zástupců společnosti Volvo Truck může řidič s novou aplikací sám sledovat, jak efektivně řídí, porovnávat svůj výkon s výkony svých kolegů a ještě dále zdokonalovat svoji techniku řízení.

Jednou z hlavních funkcí nové aplikace je Skóre palivové efektivnosti, vyhodnocující výkonnost řidiče ve čtyřech oblastech. Ty různým způsobem ovlivňují spotřebu paliva nákladního vozu: předvídání a brzdění, správné používání motoru a převodovky, přizpůsobení rychlosti a volnoběh. Z těchto výsledků je potom spočítáno výsledné bodové skóre. Řidič navíc vidí i svojí pozici mezi ostatními řidiči stejné flotily.

Cílem aplikace je poskytovat podněty k předvídavému a bezpečnému stylu jízdy. Takovému, jehož výsledkem je nízká spotřeba paliva a nízká produkce emisí a který způsobuje nízké opotřebení vozidla.

Palivo se na celkových nákladech dopravní společnosti účastní podílem mezi 25 a 35 procenty. Styl řízení má na tyto náklady opravdu vliv a při použití ekonomického stylu mohou řidiči snížit náklady dopravní společnosti na palivo až o sedm procent.

V roce 2013 uvedla společnost Volvo Trucks odpovídající aplikaci pro dopravní společnosti, jež používají systém Dynafleet, určenou ne pro řidiče, ale pro techniky a dispečery vozového parku. Tato aplikace už zaznamenala 12 000 stažení.

Aplikace verze 2.0 systému Dynafleet je k dispozici pro přístroje iPhone a iPad od října 2013. Použití této aplikace vyžaduje aktivaci alespoň jednoho balíčku služby systému Dynafleet.

Systém Dynafleet byl představen v roce 1994 jako jeden z prvních systémů pro sledování vozového parku a dopravním společnostem i řidičům má pomáhat k efektivnějšímu jejich vozidel. V současné době je tento systém dostupný v Evropě, Brazílii a Austrálii.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)