Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová generace Mitsubishi Pajero dorazí nejdříve za dva roky

David Bureš
Diskuze (14)
Nová generace velkého japonského offroadu bude proti aktuální verzi luxusnější a výrazně lehčí.

Současná generace Mitsubishi Pajero se do důchodu ještě nechystá. Šéf produktového a strategického vývoje automobilky Ryugo Nakao totiž australskému serveru Go Auto sdělil, že nová generace tohoto auta dorazí nejdříve v roce 2015.

„Současné Pajero musí ještě pokračovat dva nebo tři další roky,“ uvedl Nakao. Nová generace Pajera se proti původním plánům opozdí kvůli omezeným zdrojům a jiným prioritám japonského výrobce.

Automobilka údajně stále zvažuje, jak nový vůz pojme. Nakao nicméně přiznal, že jeho monokok bude od základu nový. Konstruktéři se mimo jiné zaměřují na to, aby nová generace tohoto velkého offroadu byla výrazně lehčí než současné provedení.

Nakao zdůraznil, že si Pajero zachová své terénní schopnosti, na které láká své zákazníky. Zároveň ale vůz bude luxusnější než dnes.

Pajero bude dostupné i s hybridním pohonem. Chystaný offroad s největší pravděpodobností použije techniku z plug-in hybridu Outlander PHEV. Pod jeho kapotou pracuje dvoulitrový benzinový čtyřválec, který pracuje především jako generátor poskytující elektrickou energii dvojici elektromotorů.

Hybridní offroad je součástí plánů Mitsubishi, podle kterých bude do roku 2015 od každého auta jeho modelové řady odvozena elektrická nebo hybridní verze.

Současná, čtvrtá generace Mitsubishi Pajero debutovala na podzim roku 2006. Automobil je ale ve skutečnosti výrazně modernizovanou verzí předchozí generace, která se prodávala od roku 1999. Naposledy toto terénní Mitsubishi, známé také jako Montero nebo Shogun, prošlo lehčím faceliftem v roce 2011.

David Bureš
Diskuze (14)
Avatar - pelikoš
13. 3. 2013 12:26
Re: Pajero
radši bych to srovnával s něčím jiným,korea rozhodně není etalon ;-)
13. 3. 2013 09:07
Re: Pajero
No když se podíváš třeba na přední převis nového Path. (čas 2.29 tvého videa), tak ty schopnosti v terénu opravdu lepší než Santa Fe nebudou, leda by se před jízdou v terénu celý přední nárazník sundal (jinak se totiž asi taky sundá, ale pak už nepůjde nasadit:-)) Dále se už podle fotky dá poznat, že světlá výška bude taky někde na úrovni toho Santa Fe, stejně tak systém pohonu všech kol bude nejspíš řešen způsobem jako v dosavadním X-trailu a ne jako v dosavadním Path., tedy včetně redukce. Na ocelové kryty motoru a převodovky se raději už ani neptám. Prostě klasické SUV.
Máš naprostou pravdu, že 95% zákazníků to bude takhle vyhovovat a budou pyšní, že řídí "tereňák". To je bohužel ale důvod, proč v Evropě skutečný tereňák za chvíli asi ani nebude možné koupit.
Avatar - pratel
12. 3. 2013 17:43
Re: Pajero
Je pravda, ze Mitsubishi tu uz malo nejaky ten rok byt s uplne novou, 5. generaciou Pajera. Treba vsak brat do uvahy dva silne faktory:

1.) Necele desatrocie dozadu firme takmer hrozil krach, boli v cervenych cislach. Nevyhnutne bolo setrenie a zefektivnovanie na vsetkych frontoch a tiez masivna restrukturalizacia ako podniku samotneho, tak aj vyrobneho portfolia. Jednym z dokazov je aj ukoncenie ucasti v Rally Pariz-Dakar, kde patrilo Pajero k najuspesnejsim autam v historii sutaze. V sucasnosti je situacia zastabilizovana, ale stale sa setri a firma sa hlavne orientuje na vyvoj hybridnych pohonov. V tom je buducnost Mitsubishi. Na vyvoj uplne noveho Pajera dlho nezostavali financie.

2.) A ani to az tak nevadilo. Predajnost sucasnej generacie je celosvetovo (Europa, Australia, Azia) aj vzhladom na vek a uroven auta stale v celku uspokojiva.

Osobne by som bol za, ak by sa nove Pajero podobne ako G-klasse, vyrabalo v dvoch zakladnych vybavovych variantach: v spartanskej, cisto pracovnej verzii s dorazom na offroad vlastnosti a lahku udrzbu, a vo verzii orientovanej na pohodlie a luxus.
Avatar - pelikoš
12. 3. 2013 16:38
Re: Pajero
tak ty schopnosti jsou jak proti škodě tak i proti hjundaji jistě mnohem větší(myšleno oproti nissanu path),ale kolikrát člověk sjede do opravdového offroadu.mám x-traila t31 a jeho schopnosti jsou pro mně více než dostatečné,tzn že i schopnosti nového pathfindera jsou pro 90-95% populace dostatečné.koukni jaké tam mají pohodlí,jak to auto jede. [odkaz]
[odkaz]
Avatar - 3_diamanty
12. 3. 2013 15:56
Re: Pajero
presne tak :yes: