Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Mazda MX-5 oficiálně: premiéra v Ženevě

Libor Zezulka
Diskuze (7)
Konec dohadů. Mazda konečně veřejně přiznala, že chystá třetí generaci modelu MX-5. A co víc, novinku přiveze už za pár týdnů do Ženevy.

Ani se tomu nechce věřit, ale Mazda MX-5 se vyrábí už 16 let. Když v roce 1989 opustil tento dvousedadlový roadster továrnu, asi nikdo nedoufal, že bude trhat rekordy v prodejnosti (původní model i nástupce uvedený v roce 1998). MX-5 uchvátila během dlouhých 16 let srdce tisíců řidičů, kteří většinou svorně prohlašují - kdo jednou zkusil, nechce jinak. Přestože se druhá generace MX-5 nemá vedle moderních sourozenců za co stydět, doba si žádá změny.

Mazda proto nelenila a začala pracovat na nástupci. Ten byl sice několikrát zachycen špionážními fotografy při testování, ale automobilka mlčela jako hrob. Promluvila až nyní, několik týdnů před zahájením velkolepé přehlídky automobilových novinek v Ženevě. V oficiální tiskové zprávě oznamující přítomnost nové MX-5 na prknech ženevské autoshow toho výrobce bohužel mnoho neprozradil, víme však, že nová MX-5 bude opět oblékat kabátek ve stylu Zoom Zoom.

To znamená, že karoserie získá ještě agresivnější a sportovnější křivky. Tělo MX-5 výrazně posílí, to aby prokazovalo větší odolnost v krutu i v ohybu. Silnější a účinnější budou rovněž brzdy, zlepší se řízení a samozřejmě jízdní vlastnosti. Výkonnější a k životnímu prostředí šetrnější motory (včetně motoru vznětového) budou spojeny s novými převodovkami. Nezapomnělo se ani na interiér, jenž bude samozřejmě kvalitnější a sportovnější. Výroba nové MX-5 začne v prvním čtvrtletí roku 2005.

Libor Zezulka
Diskuze (7)