Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová soutěžní Fabia se představí již zítra! A bude to RS!

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Divize Škoda Motorsport dnes oznámila jméno a datum představení nového soutěžního speciálu, který má navázat na úspěchy speciálu Fabia Rally2 Evo.

Zatím poslední Škoda Fabia z dílny divize Škoda Motorsport, speciál s označením Rally2 evo, patří k nejúspěšnějším vozům ve své kategorii. Na kontě má téměř 1700 vítězství, včetně čtyř triumfů na Rallye Monte-Carlo, a celkem šest titulů mistra světa. S více než 450 vozy dodanými zákaznickým týmům má navíc třetinový podíl na celosvětovém trhu vozů skupiny Rally2. Zanedlouho se však dočká nástupce.

Zítra večer, tedy v úterý 14 června od 19:00, totiž bude v Mladé Boleslavi představen nový rallyeový vůz Škoda Fabia RS Rally2, který vznikl na základech čtvrté generace modelu Fabia. Na detaily ohledně nového speciálu si budeme muset ještě chvíli počkat, za pozornost ale stojí už samotné jméno.

Nejnovější závodní speciál se totiž stane vůbec první rallyeovou variantou modelu Fabia, který má v názvu legendární označení RS, znamenající „Rally Sport“. Mladoboleslavská automobilka tuto zkratku poprvé použila v roce 1974, kdy jí nesly rallyeové speciály Škoda 180 RS a 200 RS.

Video se připravuje ...

V následujícím roce pak debutoval dnes již legendární vůz Škoda 130 RS, který do roku 1983 sbíral úspěchy na mezinárodních rallyeových soutěžích i v závodech na okruzích. V roce 1977 vybojovala Škoda 130 RS druhé místo ve své třídě na legendárním „Monte“, a na Rally Akropolis už stála na místě vítězů. V roce 1981 pak následovalo celkové vítězství v mistrovství Evropy cestovních vozů.

Dnes je ovšem zkratka RS spojována především s rodinou sportovnějších sériových vozů, jako jsou modely Octavia RS, Kodiaq RS nebo Enyaq Coupé RS iV. Tuto tradici odstartovala v roce 2000 prví generace modelu Škoda Octavia RS, po které se v roce 2003 dočkala označení RS i první generace modelu Fabia.

Osobní vůz Škoda Fabia se dočkal dvou generací modelu RS, přičemž druhá generace, představená v roce 2010, byla nabízena také s karoserií Combi. Dnes je bohužel jedinou alternativou sportovní výbava Monte Carlo, která nabízí alespoň sportovní šmrnc.

Připomeňme, že premiéra proběhne 14. června od 19:00 v Mladé Boleslavi, fanoušci ji však budou moci sledovat živě on-line.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - KANKUNEN
14. 6. 2022 09:27
Re: Úspěch Fabie v rally
Přesně.
Avatar - Ham.
14. 6. 2022 08:49
Re: Úspěch Fabie v rally
No nedoceněná možná tak novináři, ale v motorsportu mezi týmy a jezdci je oceňovaná (a draze placená) více než dobře. Schäfer někde zmínil, že Fabka za poslední roky prodávala 1/3 všech prodaných speciálů v této třídě což v konkurenci Fiest, C3, i20N, Pola etc. je neskutečný úspěch a Škoda má na tomto programu vejvar nějakých 40-50 mio. ročně, což je u motorsportu docela unikát, protože se vždy bere spíše jako náklad pro automobilku, který se vrací nepřímo přes reklamu, tady se vrací cash plus ta reklama navrch.
Avatar - KANKUNEN
13. 6. 2022 19:01
Úspěch Fabie v rally
je strašlivě nedoceněný. To že kdysi utrpělo eRko osmé místo na Monte Carlu a vyhrálo třídu, kterou jezdili jen soukromníci je nic, oprovi vítězstvím v nabité třídě rally 2. :yes: