Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Audi RS 6 Avant za rohem. Ostrý kombík už láká na svoji premiéru

David Bureš
Diskuze (0)

Letošní rok je u Audi ve znamení sportovních novinek řad S a RS. Jedním z nich bude i nová generace RS 6 Avant.

Audi ještě do konce letošního roku chystá představit hned šest sportovních novinek s písmeny RS v názvu. Nejblíže odhalení má nová generace Audi RS 6 Avant, na jejíž premiéru už automobilka láká prostřednictvím zveřejněné upoutávky.

Ta ukazuje část zádě ukrývající se ve tmě a navíc pod plachtou. Z tvaru karoserie a koncových svítilen však vyplývá, že jde právě o nové RS 6 Avant.

Více o novince Audi zatím nezveřejnilo, my však již tušíme, že o pohon se postará benzinový vidlicový osmiválec s dvěma turbodmychadly, který bude dopovaný dvěma turbodmychadly. Jeho výkon podle očekávání překoná hranici 600 koní (441 kW). Minulá generace RS 6 Avant ve verzi Performance poskytovala 605 koní (445 kW), základ nabízel 412 kW.

Takový výkon se v kombíku může zdát jako šílenost, jenže tak to v téhle kategorii zkrátka chodí. Vždyť konkurenční Mercedes-AMG E 63 S 4Matic+ kombi je naladěn na 450 kW.

Obří sílu bude krotit osmistupňová automatická převodovka s hydrodynamickým měničem, která ji bude posílat na všechna čtyři kola, a to prostřednictvím mezinápravového diferenciálu Torsen. Očekává se též zástavba 48V palubní sítě pro mildhybridní pohon.

Díky inovované platformě MLB evo výchozí A6 zhubla, lehčí konstrukce tak pomůže i schopnostem RS 6 Avant. Oproti výchozí variantě se jako již tradičně odliší i rozšířenou karoserií nebo agresivnější přídí. Záď ozdobí dvě oválné koncovky výfuku.

Nová generace Audi RS 6 Avant bude představena 5. září na speciální akci pro pozvané hosty. Veřejnosti si pak tento ostrý kombík vyšší střední třídy poprvé prohlédne na zářijovém frankfurtském autosalonu 2019.

Záplava RS novinek Audi odkazuje i na letošní 25. výročí od příchodu prvního takového modelu, Audi RS2 Avant, které debutovalo v roce 1994. Vedle nové RS 6 Avant čtyři kruhy pro letošní rok chystají též nové generace RS 7 Sportback a RS Q3, modernizaci RS 4 Avant a úplné novinky v podobě RS Q8 a RS Q3 Sportback. Velké modely vsadí na čtyřlitrový osmiválec, zatímco RS 4 Avant na šestiválec a RS Q3 na charakterní 2,5litrový pětiválec.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme