Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové BMW F 850 GS Adventure vybízí k cestám za dobrodružstvím

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Značka BMW Motorrad si pro jezdce s cestovatelskými touhami připravila novinku v podobě modelu F 850 GS Adventure, jejímž prostřednictvím rozšiřuje svou nabídku cestovních endur.

Značka BMW Motorrad v návaznosti na nově vyvinuté modely F 750 GS a F 850 GS, které byly představeny na podzim roku 2017 a na trh uvedeny na jaře letošního roku, představuje model BMW F 850 GS Adventure.

Novinka má stejně jako legendární BMW GS Adventure s motorem boxer představovat dokonalého společníka pro zanícené enduro jezdce, terénně zaměřené jezdce a světoběžníky při jejich krátkých vyjížďkách i průzkumu odlehlých koutů planety v sedle motocyklu.

Základem nového modelu je ocelový mostový rám samonosné konstrukce, který je vyroben z hlubokotažených svařovaných komponent. V tomto rámu je uložen řadový dvouválec o objemu 853 cm3 v provedení s nejvyšším výkonem 70 kW (95 k) při 8250 min-1 a točivým momentem 92 N.m při 6250 min-1. Motor má silnější alternátor a startér. Standardem je zde antihoppingová spojka s nastavitelným chodem páčky a šestistupňová převodovka.

Podvozek využívá novou novou upside-down přední vidlici a zadní oboustranné hliníkové kyvné rameno s centrální pružinovou vzpěrou pro citlivější reakce. Brzdový systém tvoří vpředu dvojice kotoučů o průměru 305 mm v kombinaci s plovoucími dvoupístkovými třmeny a vzadu jeden kotouč o průměru 265 mm ve spojení s plovoucím jednopístkovým třmenem. Kola s drátěným výpletem jsou obuta do pneumatik o rozměrech 90/90 R21 vpředu a 150/70 R17 vzadu.

Jízdními režimy „Rain“ a „Road“ naplňují nové modely GS individuální požadavky jezdců, zatímco kombinace BMW Motorrad ABS a automatické kontroly stability ASC zajišťuje vysokou úroveň bezpečnosti. Standardní výbavou je dynamické brzdové světlo. Model F 850 GS Adventure může být vybaven volitelnými prvky, jako například dodatečnými jízdními režimy Pro – „Dynamic“, „Enduro“ a „Enduro Pro“, stejně jako dynamickou kontrolou trakce DTC a systémem ABS Pro.

BMW F 850 GS Adventure se od svých sourozenců vedle zmíněných úprav v oblasti motoru a více na terénní jízdu zaměřeným podvozkem liší i díky nové palivové nádrži o objemu 23 litrů, usazené mezi sedlem a hlavicí řízení, umožňující dojezd kolem 550 km.

Nový, svalnatější design zdůrazňuje vhodnost F 850 GS Adventure pro cesty za dobrodružství. Větší větrný štítek, který lze nastavit ve dvou stupních, stejně jako chrániče rukou nabízejí větší ochranu před větrem a špatným počasím. Široké enduro stupačky, nastavitelné páčky řazení a nožní brzdy a kryt motoru a nosič z nerezové oceli uzavírají standardní výbavu modelu F 850 GS Adventure.

Video se připravuje ...

Kromě základní verze bude BMW F 850 GS Adventure k dispozici také ve stylových variantách Exclusive a Rallye. Samozřejmostí je široká nabídka volitelné výbavy, z níž lze zmínit například různé výšky sedel, jako například sedlo pro dva (odpovídá standardnímu sedadlu F 850 GS), držák pro hliníkové kufry a boční panely, nový full LED světlomet a také dodatečný LED světlomet, výbavu Connectivity s 6,5palcovým, plně barevným TFT displejem či tísňové volání eCall.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)