Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Mini dostane head-up displej

David Bureš
Diskuze (0)

Britský prcek má usnadňovat řízení a být bezpečnější. V jeho výbavě se objeví mnoho novinek, mezi nimi bude i head-up displej nebo sledování značek.

Nejnovější generace novodobého hatchbacku Mini bude debutovat 18. listopadu. Britský výrobce už naznačil její podobu konceptem Vision, odhalil její techniku a představil reklamní kampaň k novince. Nyní Mini zveřejňuje, jakými asistenčními systémy bude vůz vybaven.

Při vývoji asistenčních systémů pro nový model Mini využilo dlouholeté zkušenosti BMW Group, jehož je britská značka součástí. BMW v minulosti jako první nabídlo palubní počítač s ukazatelem venkovní teploty (v roce 1980) nebo systém tísňového volání (1997). BMW bylo v roce 1994 také první evropskou automobilkou, v jejímž voze se objevila plně zabudovaná navigace.

Zatímco minulá generace umožnila integrovat iPhone do operačního systému auta nebo nabídla několik online funkcí, hlavní novinkou chystané třetí generace bude head-up displej.

Důležité informace budou u nového Mini promítány na výklopný displej umístěný na přístrojové desce mezi čelním sklem a volantem. Podstatné informace se tak k řidiči dostanou až o polovinu rychleji než při sledování konvenčních přístrojů.

Informace budou zobrazovány barevně. Mini tvrdí, že obrazovka má vysoké rozlišení a jasné podání barev za všech světelných podmínek. Řidič si bude moci nastavit odstín i výšku zobrazovaného pole.

Ve městě se bude hodit varování před nárazem s rozpoznáváním chodců a funkcí nouzového brzdění. Systém pomocí kamery umístěné v modulu vnitřního zpětného zrcátka monitoruje objekty před vozem a v rychlosti do 60 km/h rozpozná i chodce, kteří by mohli vstoupit do dráhy auta. Systém řidiče opticky i akusticky varuje před nebezpečnou situací, případně vůz automaticky zabrzdí.

Nové Mini také zvládne rozpoznat značky rychlostních omezení a zákazu předjíždění. Tento systém podle automobilky dokáže rozpoznat i dodatkové tabulky, které porovná s hodinami (při omezení rychlosti v určité době) nebo s činností stěračů (při omezení rychlosti za deště).

Britská stylovka bude dále dostupná s adaptivním tempomatem, parkovacím asistentem, který najde volné místo a auto zaparkuje, případně s automatickým přepínáním dálkových světel.

David Bureš
Diskuze (0)