Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové sériové BMW 8 Coupé a závodní M8 GTE míří společně na 24 hodin Le Mans

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
BMW 8 Coupé se ve své finální podobě, v níž zamíří na trh, představí v polovině června v Le Mans. Sesterský závodní speciál M8 GTE se pak postaví na start slavné čtyřiadvacetihodinovky.

BMW prozatím nové 8 Coupé prezentovalo pouze prostřednictvím konceptů a maskovaných vývojových prototypů, ale nyní mnichovská automobilka oficiálně oznamuje, že jej v podobě, v níž jej vyšle do prodeje, poprvé představí v pátek 15. června 2018, předvečer slavného vytrvalostního závodu v Le Mans.

BMW v Le Mans představí již dříve avizované kupé M850i xDrive, které se před příchodem sériového M8 stane vrcholnou verzí své modelové řady. Prodej prvního zástupce znovuzrozené řady 8 se má rozběhnout ještě v letošním roce.

Netrpělivě očekávaná novinka má mít pod kapotou kompletně přepracovaný vidlicový osmiválec o objemu 4,4 litru, který nabídne výkon 390 kW (530 k) a točivý moment 750 N.m při 1800 min-1. Proti předcházejícímu motoru z M550i xDrive se tak jedná o nárůst 50 kW a 100 N.m.

Osmiválec v kupé bude spolupracovat s osmistupňovou sportovní automatickou převodovkou. Ta se má chlubit zkrácenou dobou řazení. Jak z názvu modelu vyplývá, bude BMW M850i xDrive disponovat pohonem všech kol. Ten má u tohoto modelu upřednostňovat zadní nápravu.

K dispozici bude také aktivní uzávěrka zadního diferenciálu, natáčení zadní nápravy, adaptivní odpružení s elektronicky ovládanými tlumiči nebo aktivní stabilizátory, což má poskytnout ideální kombinaci sportovnosti a pohodlí. Jak je u BMW zvykem, bude nastavení těchto systémů možné upravit podle osobních preferencí z několika režimů.

BMW kromě sériového kupé M850i xDrive do Le Mans přiveze i závodní vozy M8 GTE, s nimiž se poprvé od roku 2011 postaví na start slavné čtyřiadvacetihodinovky.

BMW M8 GTE bylo odhaleno již v loňském roce a v letos již absolvovalo ostré starty v sériích FIA WEC a IMSA WeatherTech SportsCar. V případě prvního jmenovaného šampionátu se jednalo o šestihodinovku ve v Spa-Francorchamps v Belgii, kde dvojice vozů dojela v rámci své třídy na pátek a osmém místě. Ve druhém šampionátu pak start na Mid-Ohio začátkem května přinesl druhé a sedmé místo ve třídě.

V Le Mans se má na start čtyřiadvacetihodinového závodu postavit dvojice vozů BMW M8 GTE s cílem dosáhnout nejlepšího možného výsledku v rámci své třídy i celkového pořadí.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)