Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Subaru BRZ tS oficiálně: Má lepší podvozek od STI a řidičovy druhé oči

Lukáš Volšický
Diskuze (2)

Automobilkou slibovaná nová vylepšená verze Subaru BRZ se oficiálně představuje. Jmenuje se „tS“ a na americkém trhu bude novou vrcholnou specifikací zábavné řidičské zadokolky, jakou si my v Evropě asi neužijeme.

Je ostřejší a ještě talentovanější pro řidičsky přesnou sportovní jízdu. Subaru na americkém setkání Subiefest California oficiálně odhalilo novou verzi sportovního kupé BRZ, která zaujme zejména vylepšeným šasi a pro automobilku charakteristickým kamerovým bezpečnostně-asistenčním systémem EyeSight. Ten české zastoupení Subaru příhodně nazývalo řidičovy druhé oči. Vůbec poprvé se představuje u Subaru s manuální převodovkou.

Subaru o vylepšeném kupé říká, že je nejlepším BRZ všech dob. Oficiálně se jmenuje Subaru BRZ tS a na vzniku nového derivátu zábavné zadokolky spolupracovala legendární divize STI (Subaru Tecnica International), v minulosti vyvíjející nejrychlejší tovární Imprezy. Zásadní novinkou BRZ tS je upravený podvozek s novými tlumiči Hitachi, díky nimž inženýři ještě lépe využili nízké těžiště sporťáku a zlepšili celkovou ovladatelnost.

Novinkou jsou také specifická osmnáctipalcová kola obutá do pneumatik Michelin Pilot Sport 4, za nimiž jsou nové zlatě nalakované třmeny výkonných brzd Brembo s většími kotouči i destičkami. Atmosférický 2,4litrový čtyřválcový boxer, který v Evropě vyvine 172 kW (234 koní) a 250 newtonmetrů, je beze změn. V americké specifikaci se přitom pyšní „pouze“ 170 kW (231 koňmi).

Nové Subaru BRZ tS je charakteristické novými červenými emblémy a v Americe bude novým vrcholem běžně dostupných modelů. Automobilka spolu s novinkou uvádí i slibovanou technologii EyeSight, která se nově stává standardem všech variant BRZ. Díky tomu bude BRZ vybaveno adaptivním tempomatem, pokročilým hlídáním jízdy v pruhu nebo předkolizním nouzovým brzděním.

Video se připravuje ...

Subaru BRZ tS se ve Spojených státech amerických bude prodávat se základní cenou od 33.000 amerických dolarů, tedy zhruba od 720.000 Kč (bez DPH). Je výrazně levnější než oficiálně prodávaná standardní Subaru BRZ v Česku za 1.030.000 Kč (včetně DPH). Řidičští nadšenci z Ameriky se mohou těšit, že dostanou více muziky za mnohem méně peněz. U nás se nové vylepšené varianty tS asi nikdy nedočkáme.

Lukáš Volšický
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - pradeda777
25. 7. 2023 18:49
Avatar - iudex
25. 7. 2023 10:00
Úpravy motora
Otázka je, či pri tomto novom modeli upravia aj to olejové mazanie, ktoré bolo doteraz nedostatočné a spôsobovalo pri ostrej jazde poruchy motora.