Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové trolejbusy Škoda Electric pro Brno

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (17)
Společnost Škoda Electric dodá flotilu nových trolejbusů do moravské metropole Brna.

Plzeňská společnost uzavřela s brněnským dopravním podnikem smlouvu na dodávku třiceti kloubových nízkopodlažních vozidel typu Škoda 31 Tr v celkové hodnotě zhruba 395 milionů korun. Trolejbusy budou do Brna dodány v první polovině příštího roku.

Karel Majer, ředitel divize Trolejbusy Škoda Electric, uvedl, že nová velkokapacitní vozidla pomohou omladit vozový park moravské metropole. Škoda Electric do Brna naposledy dodávala trolejbusy v letech 2007 až 2009. Tehdy se rovněž jednalo o nízkopodlažní kloubové trolejbusy, ale typ Škoda 25 Tr.

Trolejbus s označením 31 Tr představuje plně nízkopodlažní pětidveřový kloubový trolejbus, vyráběný ve spolupráci s firmou SOR Libchavy. Tento trolejbus při délce 18.750 mm nabízí prostor pro 163 sedících a stojících cestujících. Snazší nástup a výstup pasažérů je usnadněn pomocí tzv. kneelingu, kdy se trolejbus nakloní až k hraně chodníku.

Brněnský dopravní podnik je s vozovým parkem více než 140 vozidel největším provozovatelem trolejbusů v České republice. Všechna vozidla pocházejí ze Škodovky. Škodovácké trolejbusy ale jezdí i v dalších třinácti městech České republiky včetně Ostravy, Plzně nebo Hradce Králové.

České trolejbusy míří také do zahraničí, ať už se jedná o lotyšskou Rigu, kam letos zamíří 25 vozů, nebo slovenskou Bratislavu, která si nedávno objednala dalších 40 vozidel a celkem tak bude v hlavním městě Slovenska jezdit 120 nových vozů.

V posledním roce navíc Škoda Electric uzavřela kontrakt na kompletní montáž a dodávku elektrovýzbrojí pro 49 trolejbusů do italského města Bologna a na šest moderních dvanácti-metrových nízkopodlažních vozidel pro španělské turistické letovisko Castellon.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (17)
27. 8. 2014 15:48
Re: Zlá galéria
OK, pokud je to jen o ceně, tak proč nekoupili i autobusy SOR?
Avatar - pumpkin
27. 8. 2014 13:32
Re: Zlá galéria
Lebo Solaris Trolino nedokáže cenovo podliezť Tr 30/31.
26. 8. 2014 22:19
Re: Zlá galéria
No zajímavé je, že Brno nedávno pořídilo městské autobusy Solaris a teď kupuje trolejbusy s kastlí SOR.
Avatar - pumpkin
26. 8. 2014 21:20
Re: Zlá galéria
Tu sa píše o tých na Faerských ostrovoch [odkaz] zvyšok ako Gilgit píše je len radovo pár kusov. Ale ako držím im palce.
26. 8. 2014 21:05
Re: Zlá galéria
"Jsme také úspěšní v Belgii, Maďarsku a Dánsku. Nedávno jsem vyvezli 20 autobusů na Faerské ostrovy."

[odkaz]